Helyi közélet

2016.12.13. 18:12

Négy település közös programja

Szerencs - Az Országgyűlés nyáron fogadta el a településkép védelméről szóló törvényt, amelynek végrehajtását a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága kapta.

Szerencs - Az Országgyűlés nyáron fogadta el a településkép védelméről szóló törvényt, amelynek végrehajtását a Miniszterelnökség Építészeti és Építésügyi Helyettes Államtitkársága kapta.

Négy településen

A szerencsi pátria – mint a Tokaji borvidék egyik komponense – részét képezi Magyarország kiemelt jelentőségű területeinek, ezért kézenfekvő volt, hogy munkaindító megbeszélést tartsanak a „Településképi Arculati Kézikönyv” készítéséről.

Szabó Lászlóné, a szerencsi polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályának vezetője elmondta, tulajdonképpen egy mintaprogramról van szó, az államtitkárság az Országos Főépítészi Kollégiummal és a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanáccsal egyeztetve négy településen, Mádon, Rátkán, Szerencsen és Tállyán készíti el az arculati kézikönyveket.

Szakmai segítség

– A napokban a Rákóczi-vár Lovagtermében megtartott munkaindító megbeszélésen kiveséztük, milyen szemléletformáló, innovatív szabályozással lehet biztosítani az épített és természeti környezet minőségének védelmét és minőségét – sorolja az osztályvezető. – A településkép védelme korábban csak rendeleti szinten élt, júniustól viszont törvényileg szabályozzák. Az érintett helységeknek rendeletet kell majd alkotniuk a településképük óvásáról, ehhez kapcsolódik majd az arculati kézikönyv. Folyamatban van a módszertan kidolgozása, ami a már említett négy települést illetően mintaként fog szolgálni. A szakmai segítséget az államtitkárság adja, ehhez anyagi finanszírozás is társul. Miről van szó a gyakorlatban? Tudni kell, hogy minden településen más-más az építészeti karakter mindamellett, hogy vannak hasonló jegyek és különbözőségek is. Meg kell majd nézni, mik azok az elemek, amelyek megóvandók, megőrzendők, és az új építések-felújítások során ezeket lesz célszerű figyelembe venni. Egyfajta útmutatásról van szó annak kapcsán, hogy milyen az az építészeti jelleg, ami kívánatos az adott helyen.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában