Helyi közélet

2016.12.13. 15:36

Csúnya és barna? Az a baksai Mama szappan

Szentistvánbaksa - Kis szappan, nagy szappan. Lilás és pirosas. Szívecskés és angyalkás. Vízi Károlyné Mónikát kérdeztük a háziszappan-készítés fortélyairól.

Szentistvánbaksa - Kis szappan, nagy szappan. Lilás és pirosas. Szívecskés és angyalkás. Vízi Károlyné Mónikát kérdeztük a háziszappan-készítés fortélyairól.

– Először is megfejjük a kecskét! – mondja mosolyogva Mónika, amikor azt firtatom, hogy mivel kezdi a szappanfőzést. – A szappanhoz kecsketej kell, amit lefagyasztunk, hiszen majd a fagyasztás után tudjuk felhasználni. Kellő kémiai eljárásokkal ki kell mérni az olajokat, az illóolajokat, a színezékeket. Amikor megvannak az adott mennyiségek, és összeállt a szappanunk, azt öntőformába öntjük, és tulajdonképpen bármilyen formát és alakot ki tudunk hozni belőle. Nagyon kell ügyelni arra, hogy mivel sokan érzékenyek az illóolajokra, ezért mértékkel, óvatosan kell velük bánni.

Picike és drága

– A legjobb alapanyag a sima napraforgóolaj, vagy a kókuszzsír, de nagyanyáink mindenféle zsiradékot összegyűjtöttek – tudjuk meg. – Erdélyben, ahonnan én jöttem, ott nem volt mindig ilyen sokféle szappan, mint manapság. Láttam, hogy nagyanyám és anyukámék összegyűjtöttek minden zsiradékot, és amikor összejött 5–10 kiló, akkor ki is főzték szappannak. Egy dobozba öntötték, egy zsinórral elvágták, és a padláson utána egész évben megvolt, ott száradt. Ennek okán készítem a Mama szappant.

Mónika az „újkori” szappankészítésbe akkor fogott bele, amikor a menye kozmetikusnál volt, és vett csillagászati áron egy kézműves szappant. „Picike volt és nagyon drága”.

– Megkérdezte, hogy nem tudnék-e szappant készíteni – mondja. – Hát hogyne tudnék! Megkerestük a receptet, ám azóta finomítjuk, csiszolgatjuk azt a mai trendnek megfelelően. Sokféle szappant készítünk, megoldva a család karácsonyi ajándékozását.

Ártani nem árt

A zöld az gyógynövényes, a fekete orvosi szenes, a piros az paprikás, a barnás a kávés. De van levendulás, és amolyan csúnya barna is. Ez utóbbi a Mama szappan.

– Ártani biztos nem árt, hiszen kecsketejből van. Nagyon szeretik az ajándékozottak, ami nagy öröm számomra! – árulja el búcsúzóul.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában