Helyi közélet

2016.12.22. 14:27

Biztonságpolitika, fehér asztal mellett

Miskolc - „A szigorú tények ismeretében modellezem a várható következményeket”. Interjú: Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel.

Miskolc - „A szigorú tények ismeretében modellezem a várható következményeket”. Interjú: Nógrádi György biztonságpolitikai szakértővel.

A nemzetközi biztonságpolitika legismertebb hazai szakértője, Nógrádi György rendhagyó módon egy telt házas vacsoraest keretében szórakoztatta az érdeklődőket a közelmúltban a miskolci City Hotelben.

Naponta legalább másfél órát áldozok a tájékozódásra.” Nógrádi György

Honnan, s hogyan szerzi be az információit?

Nógrádi György: Naponta legalább másfél órát áldozok a tájékozódásra. Hangsúlyozom, hogy nyílt csatornákból szerzem az információkat. Egyébként a CIA, bevallása szerint ugyancsak a médiából gyűjti be az információi 95 százalékát. Mivel 24 órás időzónában élünk, a helyzet akkor is változik, amikor mi éppen alszunk. Elsődleges forrásaim a német és az angolszász közszolgálati adók. Természetesen minden követségi fogadásra és nemzetközi biztonságpolitikai konferenciára elmegyek. Az előbbi helyeken szokás megosztanunk az információinkat. A német, angol és orosz nyelvismeretemnek köszönhetően az átlagosnál szélesebb forrásból meríthetem a híreket.

A migránskérdésben tanúsított következetes magyar magatartás hatása érzékelhető a nemzetközi relációban is?

Nógrádi György: Vitathatatlan érdemünk a kerítés­építés és a határvédelem megerősítése, a menekültek szűrése mondhatom, mára hungarikum. Ennek ellenére még mindig két egymással ellentétes álláspont csatázik az unióban. Lassan, de biztosan a kvótaellenesek, a szolidaritáspártiak kerülnek többségbe. A nyugati kormányok vezetői elszakadtak a lakosság, a közvélemény álláspontjától. Mindez a közelmúltban lezajlott Brexit-választáson, majd az olasz, francia és osztrák választások eredményeiben is tükröződik.

Kivétel talán Ausztria, ahol a zöldek lettek a befutók.

Nógrádi György: Rossz a szemszög. A jobboldali Szabadságpárt 47 százalékos eredménye áll szembe a teljes jobb- és baloldal 53 százalékával. A következő voksoláson elsöprő győzelmet arathat a migránsellenes párt. Közben Merkel kancellár álláspontja is megváltozott. Folyamatban van 12 ezer afgán menekült erőszakos hazaszállítása. S a tendencia egyre erőteljesebb lesz.

Jövő januárban új főbérlője lesz a Fehér Háznak. Jelent-e ez valamilyen radikális változást a világban?

Nógrádi György: Trump és Putyin új kapcsolata révén Oroszország és az USA politikai szembeállása megszűnhet. Az új elnök meglehetősen pragmatikus, és az üzleti világból hozott szabályai szerint gondolkozik. Ennek következtében valószínűleg kihátrál majd Ukrajna mögül. Kevesen tudják, hogy Kijev szinte semmit se teljesített a minszki egyezményből. Tartoznak egy tartományi autonómiával és még mindig kérdéses az ottani oroszok szabad nyelvhasználata. Moszkva álláspontja, hogy Ukrajna tagja lehet az uniónak, de határolódjon el a NATO-tól. Egyébként ezt az észak-atlanti szövetség se szorgalmazta. Mivel ez egybevág Trump elveivel, mi is fellégezhetünk. S még egy korántsem apróság, ha Moszkva és Washington viszonya konszolidálódik, Törökország stratégiai jelentősége leértékelődik. S várhatóan a közel-keleti feszültség is mérséklődhet.

Jobb jövő előtt állunk?

Nógrádi György: Egyetemi tanárként jóslásra nem vállalkozom. A szigorú tények ismeretében modellezem a várható következményeket. Ez a sajátos miskolci fellépésem volt az idei utolsó. Innentől az év végéig már csak a kedvtelésemnek élek. Lesem a világ eseményeit, s próbálok pozitív hozzáállással kombinálni, megfejteni a nagypolitika kulisszatitkait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában