Helyi közélet

2016.12.13. 15:43

Az új okos okmánnyal akár világ körüli utazásra is vállalkozhatunk

Budapest - Az e-személyi sikerszériája mutatja, hogy nagy népszerűségnek örvend az új okos okmány.

Budapest - Az e-személyi sikerszériája mutatja, hogy nagy népszerűségnek örvend az új okos okmány.

Január elsejei bevezetését követően már szeptember elején elérte az egymilliót az elektronikus ügyintézési lehetőségeket nagymértékben kibővítő, többfunkciós kártya igénylése. 2015-ben még a régi típusú kártyából egész évben is csak alig adtak ki több mint egymilliót az okmányirodák és kormányablakok.

Az infokommunikációs technológia fejlődésének köszönhetően a lakosság túlnyomó többsége használja az internetet, az okostelefonok segítségével bővülnek az online kapcsolatok, érthető a növekvő igény az elektronikus ügyintézésre, amelynek újabb eszköze az elektronikus személyazonosító igazolvány, hiszen a hagyományos személyazonosítás mellett alkalmas elektronikus úton is azonosítani az állampolgárokat, akik mindennapos ügyeiket személyes megjelenés nélkül intézhetik. Az új e-személyi sikerszériája mutatja, hogy nagy népszerűségnek örvend az új okos okmány.

Személyes adatainkon túl más fontos információk nem juthatnak illetéktelen kezekbe, például egy egészségügyi intézményben hozzáférhető lehet a TAJ-számunk, az adószámunk, vagy éppen fordítva?

Dr. Ignácz István: Ismert, hogy az új típusú személyigazolvány a közeljövőben az egészségügyi ellátásban és az adóügyintézésben is használható lesz, a kártyában elhelyezett chip a TAJ-kártyán és az adóigazolványon lévő információkat is tartalmazza majd. A magas biztonságú elektronikus tárolóelemen (chipen) levő adatokat azonban csak az arra jogosultak ismerhetik meg egy kártyaolvasó segítségével. Így a jövőben például a NAV ügyfélszolgálatának munkatársa leolvashatja adóazonosító számunkat, azonban személyes adataink biztonsága érdekében a TAJ-számunkhoz nem férhet hozzá. Ugyanez igaz természetesen fordítva is.

Az azonosságok mellett vannak tartalmi különbségek a magyar e-igazolvány és más EU-s országok hasonló okmányai között?

Dr. Ignácz István: A chippel ellátott e-személyi 2007 óta már Portugáliában, 2010 óta pedig már Németországban is használatban van. Az európai országok közül Észtország rendelkezik a legfejlettebb elektronikus személyazonosító igazolvánnyal, náluk mára a népesség 90 százaléka rendelkezik e-kártyával, ami egyszerre személyazonosító igazolvány, TAJ-kártya, tömegközlekedési bérlet, elektronikus aláíróeszköz, sőt azzal még az országgyű­lési választásokon is online részt lehet venni. A közigazgatás elektronikus fejlesztésének köszönhetően Magyarországon is fokozatosan terjed az e-személyi, ennek elektronikus funkcióit lépcsőzetesen vezetik be. Megemlíteném, hogy már most is tudunk otthonról ügyfélkaput regisztrálni az új okmány birtokában.

Kellőképpen érvényesíthető az ellenőrzés szigorúsága, következetessége napjainkban a migrációs nyomás idején?

Dr. Ignácz István: Igen, a tárolóelemet (chipet) tartalmazó személyazonosító igazolvány az európai követelményeknek is maradéktalanul megfelel, egy korszerű multiapplikációs, elektronikus személyazonosító okmányt alakítottunk ki, több funkcióval rendelkezik, és az egyes funkciókhoz pedig még több szolgáltatás kapcsolódik. A e-személyi igazolvány utazási funkciója is megfelel a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szabványainak, a határellen­őrző pontokon a biometrikus útlevél ellenőrzéséhez is használt okmányolvasókkal a határellenőrzéshez szükséges elektronikus adattartalom kiolvasható. Az új típusú személyazonosító igazolványnak ez a funkciója a használatban lévő személyazonosító igazolványok által is gyakorolható utazási jogot magasabb technikai és biztonsági szinten garantálja. Ez a funkció nem váltja ki az útlevelet, de annak a biztonsági szintjére emeli a személyazonosító igazolványt.

Várhatók még változások az adatbővítésben, s ha igen, miként lehet azokat átvezetni a már kiadott igazolványokba?

Dr. Ignácz István: Mint említettem, az e-személyi az egészségügyi ellátásban és az adóügyintézésben is használható lesz, miután a kártyában lévő chip a TAJ-kártyán és az adóigazolványon lévő információkat is tartalmazza majd. Az e-személyi adatainak bővítésére, azaz a TAJ- és adószám e-személyi igazolványra vezetésére két lehetőség is rendelkezésre áll, személyesen az ügyfélszolgálatokon, (az állampolgár bemehet az ügyfélszolgálatra és kérheti a megváltozott adatok felírását az e-személyire), de megteheti ezt online, otthonról is. Január elsejétől pedig rákerül az e-személyire a lakcímadatunk is, illetve a tervek szerint egy vész esetén értesítendő telefonszám is, az utóbbi adatokat a KEKKH teheti rá az igazolványra, vagyis az állampolgárok a kormányablakokban és okmányirodákban kérhetik az új adatok rátételét az igazolványra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában