Helyi közélet

2016.11.09. 14:17

Tanuljanak külföldön is!

Miskolc - A hallgatói mobilitásról tanácskoznak az ország egyetemei Miskolcon.

Miskolc - A hallgatói mobilitásról tanácskoznak az ország egyetemei Miskolcon.

Csaknem 200 felsőoktatási szakember tanácskozik Miskolcon a napokban a Tempus Közalapítvány éves nemzetközi koordinátori találkozóján. A rendezvény helyszíne a Miskolci Egyetem, valamint a Lillafüredi Hotel Palota. A találkozó húszéves története során először látogatott Miskolcra, ahol a résztvevők a hazai felsőoktatás nemzetközi oktatási programjainak (Campus Mundi, CEEPUS, Erasmus+, Stipendium Hungaricum) aktuális helyzetét tárgyalják meg. A rendezvényen közel 50 felsőoktatási intézmény képviselteti magát, tudtuk meg dr. Bartha Zoltántól, a Miskolci Egyetem docensétől.

Ez nem véletlen, hiszen egyre nagyobb jelentőségű kezdeményezésekről van szó: 2014-ben csak 768, 2016-ban pedig már több mint 2300 külföldi diák kezdhette meg tanulmányait a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram keretében, és ez a szám a következő években a többszörösére növekszik majd a kormány vállalásai szerint. Az Erasmus+ program keretében évente kiutazó hallgatók létszámát 6500-ra kívánják emelni 2020-ra. A Campus Mundi program pedig több mint 9 milliárd forinttal támogatja a hallgatók nemzetközi mobilitását 2015 és 2020 között. Dr. Bartha Zoltán lapunknak jelezte: a Miskolci Egyetem hallgatói közül egy tanévben körülbelül 60-an folytatnak tanulmányokat külföldön egy vagy fél évig, 20–30 hallgató pedig szakmai gyakorlatra utazik külföldre. Azonban a külföldi diákok is tanulhatnak Miskolcon. Évente 80–100 hallgató érkezik ide fél- vagy egyéves részképzésre, a Stipendium Hungaricum program segítségével pedig évente 150–200 külföldi diák tölti teljes képzési idejét Miskolcon.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában