Helyi közélet

2016.11.18. 13:01

Az amerikai nagykövet farkasokkal találkozott a Bükkben, de nem ijedt meg

Miskolc - A diplomata meglátogatta Magyarország mind a tíz nemzeti parkját. Szerdán megyénkben járt.

Miskolc - A diplomata meglátogatta Magyarország mind a tíz nemzeti parkját. Szerdán megyénkben járt.

Colleen Bell amerikai nagykövet farkasokkal találkozott a Bükkben szerdán. Persze nem ijedt meg tőlük, hiszen szelídített állatok voltak. Sőt, megsimogatta és meg is sétáltatta őket.

Fejet hajtok a magyar kollégák természetvédő munkája előtt. Colleen Bell

Ez az év az Amerikai Egyesült Államok számára különösen fontos a természetvédelem szempontjából, hiszen idén ünneplik a Nemzeti Park Szolgálat, az amerikai belügyminisztérium szövetségi hivatala fennállásának 100. évfordulóját. A jubileum alkalmából a nagykövet mind a 10 magyarországi nemzeti parkot felkereste. Körútjának utolsó állomására érkezett a héten, amikor a Bükki Nemzeti Park legszebb tájain járt. A kirándulást követően a lillafüredi Hotel Palotában mesélt az egyébként rendkívül közvetlen nagykövet élményeiről és a természetvédelem fontosságáról a sajtó képviselőinek.

A magyarországi nemzeti parkokban tett látogatásával kapcsolatban úgy fogalmazott: „ezzel ismerem el és hajtok fejet a magyar kollégák természetvédő, a biodiverzitást őrző munkája előtt”.

Colleen Bell találkozott Horkai Zoltánnal és szelídített farkasaival is a program során. Sőt, arra is volt lehetősége, hogy megsimogassa a csodás állatokat | Fotó: Bükki Nemzeti Park

Csodálatos állatok

– Tudom, hogy a Bükki Nemzeti Park Magyarország legnagyobb nemzeti parkja, és magam is megtapasztaltam, hogy hatalmas, tágas, gyönyörű erdőkkel, rendkívül szép tájakkal. Nagyon mély benyomást tett rám. A legérdekesebb számomra az volt, hogy megtudtam a természetvédelmi őrök beszámolójából, hogy itt farkasok is élnek. Képzeljék el, hogy személyesen is találkozhattam két óriási, gyönyörű farkassal! Kifejlett, csodálatos állatok a nemzeti parkban! Horkai Zoltán, aki szelídített farkasokkal dolgozik, volt olyan kedves, és elhozott nekünk két csodás állatot. Lehetőségem nyílt arra, hogy megsimogassam őket, és sétáljak velük. Valóban fenséges állatok! – sorolta lelkesen a nagykövet bükki kalandjait.

De szívesen emlékezett vissza a többi nemzeti parkban tett látogatására is. Úgy fogalmazott, csak a teljesség igénye nélkül említene néhány feledhetetlen programot. Kenuzott a Duna holt­ágában, járt a Hortobágyon, ahol a juhászokkal és csikósokkal találkozott, még ostort is csattogtatott, megcsodálta az Aggteleki Nemzeti Park barlangjait, de különös élményt jelentett számára a madármegfigyelő túra is. A Bükkben pedig lenyűgözték a fennsíkok, a hatalmas mezők és rétek.

Lapunk kérdésére válaszolva Colleen Bell elmondta: a látogatások alkalmával meggyőződött arról, hogy Magyarország elkötelezett a természet megóvása mellett, emellett az egészen egyedi, kulturális és természeti érték megóvása mellett.

Közös értékek

– Azt gondolom, hogy Magyarország és az Egyesült Államok ugyanazt a munkát végzi a természetvédelem terén. A nemzeti parkok közös értékeket testesítenek meg, a természetvédelem, a természeti környezet megóvása, a biodiverzitás (az élővilág sokfélesége – a szerk.) védelme, és az egészséges életmód propagálása terén, hogy a családoknak, a fiataloknak, az idősebbeknek lehetőséget biztosítsanak arra, hogy ezekben a nemzeti parkokban a természettel kapcsolatot alakítsanak ki és egészséges környezetben legyenek – fejtette ki a nagykövet.

Nevetve mesélte bükki élményeit a riportereknek | Fotó: Bujdos Tibor

A hit és a természet

Mesélt arról is, hogy véleménye szerint a hit, a vallás, a spiritualitás és a természet szorosan összekapcsolódnak, elválaszthatatlanok egymástól.

– Én egy nagy, ír, katolikus családban nőttem fel. Az édesanyám az egyházon keresztül élte meg a hitét, tehát úgy nőttem fel, hogy dél­előttönként édesanyámmal a templomba mentünk, délután pedig az édesapámmal, aki inkább a természetjáráson keresztül tapasztalta meg ezt a spiritualitást, elvitt bennünket a természetbe túrázni. Igen, ez a kettő mindig együtt járt nálunk – idézte fel az otthoni emlékeket a diplomata.

Hozzátette: ha Amerikában járnánk, látogassunk el Kaliforniába, hiszen ő is kaliforniai. Mindenképpen autózzunk végig a Csendes-óceán partján húzódó úton, hogy gyönyörködhessünk a végtelennek tűnő óceánban. Aztán hajtsunk fel a Yosemite Nemzeti Parkba, és nézzük meg feltétlenül az ott élő mamutfenyőket. És ha még van egy kis időnk, autózzunk tovább Montereybe, ahol sziklás öblök, moszaterdők, part menti szigetek, mélytengeri kanyonok ejtik ámulatba a turistákat.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában