Helyi közélet

2016.10.22. 13:38

Későn ébredt, lemaradt a disszidáló társaitól

Nagybarca - A forradalom idején 18 éves Dénes Károly akkor már két éve dolgozott a helyi bányában. Családja a Zsil völgyéből menekült el 1940-ben a román vasgárdisták elől, így került Kisbarca bányatelepére.

Nagybarca - A forradalom idején 18 éves Dénes Károly akkor már két éve dolgozott a helyi bányában. Családja a Zsil völgyéből menekült el 1940-ben a román vasgárdisták elől, így került Kisbarca bányatelepére.

Október 24-én délutános műszakba ment.

Az Ózdról érkezett ember azt mondta: ne vegyük föl a munkát." Dénes Károly

Leverték a vörös csillagot

– Délután egykor érkeztem a felolvasóterembe, hogy megtudjam az aznapi beosztást. Meglepetésemre a pulpituson nem az aknász, hanem az ózdi kohászoktól érkezett ember olvasott fel egy felhívást, hogy ne vegyük föl a munkát, el is magyarázta, miért. A feltüzelt emberek ezután a pártirodából az összes párt- és politikai könyvet elégették a vasúti sínek közt, a Marx-, Lenin-, Rákosi-képeket meg összetörték – emlékezett vissza Dénes Károly.

Felidézte, hogy az irodaépület tetejéről a vörös csillagot egy bánfalvai férfi, Kriston Endre, a szénosztályozóról Csikász Sándor verte le, Varga Béla bácsi pedig a faluban a szovjet zászlót tépte szét. A megtorlás idején mindannyiukat megverték. Az Egerből Miskolcra vonuló szovjet tankok viszont nem bántották a falut, de ott is Szuezt keresték. Történtek más rongálások is, az aknaszáj előtt álló (később a bánhorváti templomba vitt) Szent Borbála szobrot egy fiatal csákánnyal ütötte, míg rá nem szóltak. A nagy fakeresztet egy férfi fejszével vágta ki. A fiatalember keze megcsonkult, a férfi pedig később egy fakitermelésen lelte halálát.

Dénes Károly néhány társával október 26-án elhatározta, másnap disszidál. Ő későn ébredt, lemaradt a vonatról. Egyiküktől 1957 tavaszán már Franciaországból kapott levelet, azt írta, a francia bányászok nem szeretik őket, mert kevesebb pénzért is dolgoznak. Pár év múlva hazajött. Dénes Károly Sztálinvárosban dolgozó bátyja is kiment, ő Kanadába került.

Márciusban egy barátjával az Oktatási Minisztériumba mentek, mert a sárospataki tanítóképzőbe szerettek volna jelentkezni. Már a Keletiben szálltak fel a visszafelé induló vonatra, amikor a társa kimondta a „muk” szót (de nem jelszóként – Márciusban Újra Kezdjük). Ezt hallotta egy besúgó, így a rendőrségen kötöttek ki.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában