Helyi közélet

2016.10.23. 21:55

Kassán keresztül közelebb a világ

Sárospatak - A Kassai Nemzetközi Repülőtér mutatkozott be Sárospatakon.

Sárospatak - A Kassai Nemzetközi Repülőtér mutatkozott be Sárospatakon.

A Hello Kassa Polgári Társulás alapítója a sárospataki Újbástya Rendezvénycentrumban megtartott bemutatón azt mondta, évek óta dolgoznak azon, hogy a két ország egymáshoz közel lévő szolgáltatói közösen tudjanak megerősödni.

A kassai repülőtér által nyújtott lehetőség több mint kedvező." Aros János

Népszerűsítés

Soltész Zsolt közölte, civil szervezetük egyik profilja, hogy a hellokassa.sk oldalon keresztül magyarul mutatja be Kassa városát az érdeklődőknek, valamint a hellohungary.sk oldalon szlovák nyelven ismertetik Magyarország és ezen belül Borsod-Abaúj-Zemplén megye turisztikai látványosságait.

Kezdeményezésüknek köszönhetően az utóbbi években egyre több magyar és egyre több szlovák étteremben, egyéb vendéglátóhelyen érhetőek el információk a másik nemzet nyelvén. Mert, ahogy fogalmazott, ez korábban nem volt egyértelmű. Nekik köszönhető az is, hogy számos rendezvényen és kiállításon igyekeznek a két határhoz közeli régiót népszerűsíteni, hiszen míg Szlovákiában kiváló természeti adottságok vannak a túrázáshoz és finom sörök készülnek, addig Magyarország bővelkedik a termálvizekben és a tokaji borokban.

Most azonban a Kassai Nemzetközi Repülőtér bemutatására érkeztek Sárospatakra, ebben az üzemeltetők is segítségükre voltak.

460 ezer utas

Fedák István, a Kassai Nemzetközi Repülőtér működési és biztonságtechnikai igazgatóhelyettese elmondta, alig 72 kilométerre vannak Sárospataktól, évente körülbelül 460 ezer utas fordul meg náluk, és a világtrendeknek megfelelően évente legalább 10 százalékos növekedésre számítanak.

Ez köszönhető a légitársaságok által kínált egyre megfizethetőbb repülőjegyeknek, valamint annak is, hogy igyekeznek segíteni az utazókat. A reptéren például a hosszú távú parkolás díját 40 százalékkal csökkentették, ráadásul a Hello Kassa kezdeményezésére egy magyar nyelvű honlapot is létrehoztak a reptér számára.

A rendezvényen az is elhangzott, miután az egész világ elérhető Kassáról repülővel, az egész világ számára elérhető Kassa is, így pedig Zemplén térsége.

Lehetőség

– A lehetőség, hogy a Kassai Nemzetközi Repülőtéren keresztül érkezhetnek hozzánk vendégek vagy elérhetik az utazási lehetőséget a patakiak is, több mint kedvező – mondta Aros János, Sárospatak polgármestere. Azt is közölte, éves szinten nagyjából 50 ezer turista érkezik a városba, elsősorban a termálfürdőbe és a Rákóczi-várba. A feladat a helyi szolgáltatóknak és így az önkormányzatnak is, hogy a többnapos tartózkodás lehetőségét tudja ajánlani. Előremutató Sárospatak és Kassa együttműködése, amelyben jelentős segítséget kap a magyar partner Magyarország Kassai Főkonzulátusától.

A következő napokban személyesen találkozik Kassa főpolgármesterével, és reményei szerint mind a turizmus, mind pedig a gazdasági együttműködés területén várhatóak majd közös sikerek a jövőben – mondta Aros János.

- ÉM-PV -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában