Helyi közélet

2016.10.16. 16:49

Beszélő vérnyomásmérő és szűrések a látássérülteknek Miskolcon

Miskolc - Nyolcadik alkalommal rendeztek egészségnapot látássérülteknek a Fehér Bot Napja alkalmából.

Miskolc - Nyolcadik alkalommal rendeztek egészségnapot látássérülteknek a Fehér Bot Napja alkalmából.

Egészségügyi szűrésekkel, életmód-tanácsadással, egészséges ételek kóstolójával, termékbemutatókkal várták a gyengénlátókat és kísérőiket a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Aabaúj-Zemplén Megyei Egyesületénél. 2009-óta rendezik meg az egészségnapot az egyesület székhelyén, az október 15-i Fehér Bot Napja alkalmából.

– Az országban több helyen is szerveznek programokat a naphoz kapcsolódva a szervezetek, mi fontosnak tartjuk a prevenciót, ezért döntöttünk az egészségnap mellett – mondta el Barnóczki Gábor, az egyesület elnöke. Lényegesnek nevezte azt is, hogy a tagok így egy helyen tudnak részt venni egészségügyi szűréseken, nem kell több időpontban, több helyre is elmenniük. Az egyesület épületében már otthonosan mozognak, így nagyobb biztonságban vannak, és szívesebben is mennek el oda, mint egy kevésbé vagy egyáltalán nem ismert helyre.

Kibővített program

Az első két évben nagy volt az érdeklődés az egészségnap iránt, több mint hetven egyesületi tag vett részt a programon. Később kicsit visszaesett ez a szám, így két éve egyéb lehetőségekkel is kiegészítették, így került be az egészséges ételek kóstolója, a termékbemutatók, a látássérültek életét megkönnyítő eszközök kipróbálási lehetősége. Ennek köszönhetően ismét megnőtt az érdeklődés az idei napon, csütörtökön is sokan érkeztek és egymást váltották a szűrővizsgálatokon. Barnóczki Gábor hozzátette, az egyesületnek 840 körüli tagja van jelenleg a megyében, de ennél jóval több, nagyjából négyezer látássérült él itt.

A szűréseket a MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Kórház és Egyetemi Oktatókórház biztosította. Lehetőség nyílt az épületben hallás- és hasiultrahang-vizsgálatra, vércukor-, csontsűrűségmérésre, prosztataszűrésre, míg a tüdőszűrést az épület elé leparkolt szűrőbuszban végezték.

Segítőeszközök

Külön asztalnál próbálhatták ki a látássérültek az őket segítő eszközöket, amelyeket az egyesülettől bérelni is lehet. Ilyen a beszélő vérnyomásmérő, óra, számológép, konyhai és súlymérleg, a digitális és kézi nagyító, a színfelismerő, a zoknipárosító, tűbefűző, címkézőtoll, a nagy, nyomtatott betűkkel készülő falinaptár, vagy éppen a Braille-­írásos karóra. De fehér botokat is nagy választékban próbálhattak ki az egészségnap résztvevői.

Az egyesületi tagok maguk készültek egészséges ételekkel és gyógyteákkal, amelyeket bárki megkóstolhatott. Az ételek nagy részét Fekete Lászlóné készítette, aki érdeklődésünkre elmondta, évek óta híve a reform- és egészséges ételeknek, a mindennapokban is jobbára ilyesmit főz, mert nemcsak egészségesek, de finomak és laktatóak is. Az ételekkel készülők előrukkoltak saját receptekkel, de volt olyan, amelynek elkészítése a családban száll generációról generációra, és olyan is, ami gyűjtés eredménye. Az idei kínálat a zab és a kukorica köré szerveződött.

Lehetőség volt megkóstolni például dióval, kukoricával, zabpehellyel, hajdinával, tökkel készült fasírtokat, tepertős, juhtúrós és édes puliszkát, kecskesajttal és tönkölyliszttel készült rudat, répás süteményt vagy éppen görhét Linka Lászlóné pedig gyógyteákkal készült, a dióbél, gyömbér vagy éppen hárs mellett lapachoteával is, amely egy dél-amerikai növényből készül és amelyet már az inkák is használtak.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában