Helyi közélet

2016.09.28. 21:19

Összefogással a nőgyógyászati daganatok ellen - Szakmai konferencia és figyelemfelkeltő séta Miskolcon

Miskolc - Minden lépés számít! - A Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezete szervezésében szakmai konferenciát és figyelemfelkeltő sétát tartottak Miskolcon 2016. szeptember 23-án délután a nőgyógyászati daganatok és az emlőrák elleni harc jegyében.

Miskolc - Minden lépés számít! - A Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezete szervezésében szakmai konferenciát és figyelemfelkeltő sétát tartottak Miskolcon 2016. szeptember 23-án délután a nőgyógyászati daganatok és az emlőrák elleni harc jegyében.

A felvonulás nemcsak a mellrákellenes küzdelemről szólt, hanem magáról az összefogásról és a felelősségről. A rendezvény célja a szűrővizsgálatok és az önvizsgálatok jelentőségének hangsúlyozásán túl a társadalom figyelmének felhívása volt az egészséges életmódra, táplálkozásra, a stressz helyes kezelésére.

Tekintettel arra, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal a Népegészségügyi Főosztályán keresztül egészségfejlesztéssel kapcsolatos feladatokat is ellát - részt vesz a lakosság egészségének megőrzését célzó népegészségügyi programok kidolgozásában, irányítja és koordinálja a programok végrehajtását, valamint összehangolja, szervezi és felügyeli a lakossági célzott szűrővizsgálatokat – a szakmai konferencián előadóként részt vett dr. Asztalos Ágnes a Népegészségügyi Főosztály főosztályvezetője. Előadásában az együttműködés lehetőségeit mutatta be a szűrési compliance javítása érdekében a népegészségügy szemszögéből.

A compliance a beteg együttműködését fejezi ki javasolt terápia/beavatkozás/vizsgálat betartásában, a részvételben. A lakosság egészségi állapotának javításához népegészségügyi beavatkozások szükségesek, melyek rendkívül sokoldalúak, multiszektoriálisak. A lehetséges beavatkozók köre túlmutat az egészségügyön, felöleli a társadalom minden szféráját, melyben meghatározó szereplő maga az egyén is, a saját egészségét tudatosan befolyásoló magatartásával. Célunk, hogy a korai felismeréssel és az időben elkezdett kezeléssel 70 éves kor alatt 5-10%-kal mérséklődjön a daganatos betegségek okozta halálozás. Ehhez szükséges, hogy célzottan tudjuk megszólítani az érintetteket, a szűrővizsgálatok igénybevételéhez segítséget tudjunk adni részükre, az egészség mint érték megjelenjen a mindennapokban.

- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal, Népegészségügyi Főosztály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában