Helyi közélet

2016.09.25. 10:57

Önkéntes segítséggel autista lakóotthonokban, Miskolcon is

Miskolc - A Magyar Telekom országos szinten 11 autista lakóotthon működését támogatja.

Miskolc - A Magyar Telekom országos szinten 11 autista lakóotthon működését támogatja.

A Magyar Telekom kommunikációs igazgatóságának 28 önkéntes munkatársa vett részt a Miskolci Autista Alapítvány Csermőkei utcában lévő lakóotthonának felújításában. A Telekomos kollégák többek között lefestették a lakóotthont körbe vevő fa kerítésrendszert, bővítették az otthonhoz tartozó konyhakertet, téliesítették a fóliasátrakat. A jókedvvel érkezett vendégeik között ott volt Márton Csilla is, aki szenior társadalom felelősségvállalási menedzser a Magyar Telekomnál.

Igyekszünk más formáját is megtalálni a támogatásnak." Márton Csilla

– A Magyar Telekom megállapodást kötött idén tavasszal az Autistic Art Alapítvánnyal, amely országos szinten 11 autista lakóotthon működését támogatja, többek között a Miskolci Autista Alapítványt is. Kommunikációs nehézségekkel küzdő, autizmussal élőknek szeretne segíteni a Magyar Telekom – tudtuk meg Márton Csillától. – Az autizmus témájának felkarolásával, az autizmussal élő emberek társadalmi elfogadását kívánjuk előmozdítani, őket szeretnénk támogatni, mert számukra a kommunikáció komoly akadályt jelent a mindennapokban. A civil stratégiai partnerség részünkről nem annyi, hogy egyszeri pénzügyi támogatást nyújtva véget is ér az együttműködés. Igyekszünk más formáját is megtalálni a támogatásnak, így például vannak karitatív csapatépítéseink: az autista otthonok környezetében is segíteni tudunk személyesen ottlétünkkel és önkéntes munkánkkal is.

Szalkai Dániel, a Miskolci Autista Alapítványnál foglalkozásvezető.

– Ez egy nagyon nagylelkű felajánlás a részükről! – fogalmazott a lakóotthon halljában. – Fontos, hogy vannak ilyen felajánlások, ráadásul az alapítványnál nagy hagyományai vannak az önkéntes munkának. Ám ilyen nagy mértékben még nem találkoztunk mindezzel, de törekszünk rá, hogy minél több támogatót megcélozzunk. Olyan dolgot vállalt a Telekom, amely a mindennapi életünkben és munkánkban fontos.

„Az autizmus nem betegség”

Szalkai Dániel hangsúlyozta: az autizmus nem betegség, hanem viselkedési zavar. Ugyanolyan pszichés zavar, mint például a Tourette-szindróma. Sok dolog van, ami ezeket az embereket stigmatizálja a társadalom részéről. Emiatt van szükségük arra a tevékenységre is, amelyet az alapítvány tud biztosítani.

– Autista az a zseni is, aki egyetemi docens vagy akár magasabb szintig jut, de szociális szinten retardáltnak minősül, hiszen nincsenek szociális kapcsolatai és az is autista, aki mondjuk egy 2 éves gyerek szintjén egzisztál és nem tudja ellátni magát, nem tud cselekedni önállóan – mondta a foglalkozásvezető, aki hozzátette: a miskolci intézményben 50 fiatal autista felnőtt van, és van 15 olyan fiatal, aki a környékről jár be dolgozni.

– Sokaknak olyan elképzelése van, hogy ez egy elfekvő vagy szanatórium, de nem! Ez egy aktív, családias közösség – jelentette ki Szalkai Dániel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában