Helyi közélet

2016.09.25. 21:13

Negyedszázados ünnep Mezőcsáton

Mezőcsát - A saját, festett vagy ragasztott bajusz viselése ajánlott.

Mezőcsát - A saját, festett vagy ragasztott bajusz viselése ajánlott.

Az idén október elsején rendezik meg Mezőcsát hagyományos városnapját. Az időpont minden évben a Mihály-naphoz legközelebb eső hétvége, így szeretne e város emléket állítani kiváló népi fazekasának, Rajczy Mihálynak, akinek sajnos születési dátuma nem ismert.

Újdonságok

A megszokott programok mellett számos újdonsággal is várják a vendégeket. A korábbiakhoz képest változik a helyszín, az egészségügyi központ mögötti, a Kölcsey utcára nyíló füves területen rendezik a programokat. Szent Mihály napja a betakarításnak, a jószág behajtásának, a termékek és termények számbavételének az ideje, így helyt adnak a helyi termékek kínálatának, lekvárok, zöldségek, de akár friss zöldségek is beszerezhetőek lesznek.

Megemlékeznek a hajdani szüretekről, lesz mustpréselés, szőlőcsipegetés. Kora délután a Kardos-dűlőből indul a szüreti felvonulás, amelyhez bárki csatlakozhat, a saját, festett vagy ragasztott bajusz viselése ajánlott – a Miska-kancsó emlékére.

A hasonló tematikájú jelmezeseket is várják, a legsikerültebbeket külön jutalmazzák. Az idén kolbászkészítő versenyt hirdetnek a szervezők. Lehet sült vagy főtt a kolbász, a lényeg, hogy legalább egy bajuszos szakács részt vegyen a készítésében. A hölgyek a lekváros sütemények készítésében mérhetik össze tudásukat. A színpadra várják a helyi amatőr közösségek, előadók műsorát, zene, tánc vagy sport kategóriában. A sport egyébként is része a napnak, lesz többek között lengőteke, dekázás, célba dobás. A közösségi ház tócsnival, mézeskaláccsal és zöldség-gyümölcs alapú finomságokkal várja a vendégeket, de mindenkinek „szabad a vásár”, aki saját készítésű különlegességeit kínálja. A nap végén fellép többek között a Fiesta zenekar, majd utcabál zárja a programot.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában