Helyi közélet

2016.09.08. 19:47

Az Oscar-díjas díszvendég most Miskolcon lesz majd a főszereplő

Miskolc - Filmek, verseny, zsűri, sztárok, bővülés és helyhiány. Hagyomány és újdonság: kezdődik a CineFest. Interjú: Bíró Tiborral, a CineFest nemzetközi filmfesztivál igazgatójával.

Miskolc - Filmek, verseny, zsűri, sztárok, bővülés és helyhiány. Hagyomány és újdonság: kezdődik a CineFest. Interjú: Bíró Tiborral, a CineFest nemzetközi filmfesztivál igazgatójával.

Péntektől monstre vetítések Miskolcon, hiszen tíz napon át, jövő vasárnapig a filmeké lesz a főszerep a városban: kezdődik a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, amely szeptember 18-ig várja a mozirajongókat. A programról kérdeztük Bíró Tibort, a fesztivál igazgatóját.

Az elmúlt 12 évben lassú lépésekben, de töretlen volt a fejlődés.” Bíró Tibor

Tavaly Claudia Cardinale, az idén Juliette Binoche a CineFest díszvendége: mindketten igazi világsztárok. Hogyan sikerült elérni, hogy Miskolcra látogassanak?

Bíró Tibor: A fesztivál fejlődése során elérkeztünk oda, hogy nemzetközi szinten is számontartják a fesztivált, ezért nagyon sok alkotó fogadja el a meghívásunkat. Azt, hogy ki legyen a kiemelt vendég az adott évben, mindig úgy igyekszünk meghatározni, hogy egy-egy aktualitáshoz vagy filmhez kapcsolódjon. Az elmúlt évben újították fel digitálisan a Volt egyszer egy Vadnyugat című filmet, és ennek a magyarországi premierje itt volt nálunk, Miskolcon, ehhez kapcsolódott Claudia Cardinale meghívása. Az idén van Krzysztof Kieślowski lengyel rendező halálának 20. évfordulója, az egész világon megemlékeznek róla. Így jutott az eszünkbe Juliette Binoche, aki itthon is nagyon népszerű, hiszen nemcsak a Kieślowski rendezte három szín trilógiában, hanem Az angol betegben és a Csokoládéban is főszerepet játszott. Elfogadta a felkérést, és kérésünkre felidézi majd emlékeit, amelyek a rendezőhöz és a filmforgatásokhoz kötődnek. A fesztivál egy különdíjjal is tiszteleg előtte, mint az európai film nagykövete kapja a díjat.

Lapunk nemrégiben mutatta be összeállításában azt a 18 nagyjátékfilmet, amely az idei programban a fesztivál díjaiért versenyez, a szereplők között sok-sok világsztárral. Csak néhányuk neve ízelítőül: Sam Neil, Kristen Stewart, Viggo Mortensen, Daniel Radcliffe, Rachel Weisz, Vincent Cassel, Marion Cotillard…

Bíró Tibor: Legnagyobb örömünkre évről évre magasabb szintűek a filmek, amelyek alkotói megtisztelnek bennünket azzal, hogy neveznek hozzánk, vagy elfogadják a meghívásunkat. Az elmúlt években sem lehetett panasz a filmek minőségére, de talán sokkal széleskörűbb a kínálat az idén, de ez mindig attól függ, hogy a világ filmművészete az adott időszakban mit produkált. Most is – akárcsak az elmúlt években – a világ filmtermésének javát kínáljuk, az idei berlini, cannes-i, Karlovy Vary-i vagy éppen a velencei filmfesztivál aktuális alkotásait láthatják a CineFesten – Magyarországon először. Van olyan film, ami egyenesen a most zajló velencei filmfesztiválról érkezik Miskolcra.

A CineFest fontos társadalmi eseménnyé nőtte ki magát, egyre többen kíváncsiak rá, van, hogy nem lehet beférni egy-egy filmvetítésre. Gondolkodtak-e a probléma megoldásán?

Bíró Tibor: Folyamatosan töprengünk rajta. Az idén nem lesz változás a korábbiakhoz képest: a filmeket kétszer vetítjük. Ha valamelyikre túl nagy lenne az érdeklődés, akkor igyekszünk pótvetítést is tartani. Inkább azt mondanám, hogy lassan a helyszínt növi ki a fesztivál, és a következő évek szervezésének nagy feladata lesz, hogy a bővülést és az érdeklődés növekedését hogyan tudjuk kezelni, mindenképpen növelni kell a vetítőhelyek számát. Mert míg az elmúlt években 100–120 sajtóakkreditációs kérelem érkezett itthonról és külföldről a fesztiválra, az idén, hogy ilyen nemzetközileg ismert filmművész is Miskolcra látogat, már akkora igény keletkezett, hogy vissza is kellett néhányat utasítanunk: több mint 200-an kérték akkreditációjukat az eseményre. Abban bízom, hogy pár év múlva a hányatott sorsú Avas szálló valamilyen formában megújul, így méltó helyszíne lenne a fesztiválnak.

Van már konkrét ígéret?

Bíró Tibor: Nincs, csak én gondoltam rá. De a következő években találnunk kell egy olyan helyszínt, ahol például a nyitó- és a záróünnepséget tarthatjuk. Csaknem dupla akkora terem kellene a mostaninál, hogy ezt a két ünnepséget az érdeklődésnek megfelelően tudjuk megrendezni. Ezért most muszáj szakmai eseményként kezelnünk, a nagyközönséget ki kell zárnunk.

Az idei fesztivál immár a 13. a sorban. Milyen változások várhatók az előzőekhez képest?

Bíró Tibor: Az elmúlt 12 évben lassú lépésekben, de töretlen volt a fejlődés. Ezt így terveztük a kezdetektől, amikor hozzákezdtünk, megpróbáltuk a nemzetközi tapasztalatokat gyűjteni, ma már a saját tapasztalatainkból építkezünk. Az alap évtizedeken keresztül ugyanaz a jelentős filmfesztiváloknál, ezen mi sem szeretnénk változtatni. Ezért fontos, hogy a CineFest elsősorban fiatal alkotókra koncentráló nemzetközi versenyzési és bemutatkozási lehetőség maradjon. A cél megtartása érdekében azonban változtattunk az idén. Egy új kategóriát nyitottunk a versenyprogramunkban CineNewWave (Új hullám) néven, mégpedig a fiatal, magyar alkotóknak. Bebizonyosodott ugyanis, hogy amióta nagyon nagy számban érkeznek nevezések egy-egy kategóriában a világ legtávolibb csücskeiből, és számuk évről évre nő, volt olyan év az elmúlt időszakban, hogy magyar alkotó nem tudott a legjobbak közé bejutni. Márpedig a fesztivál a fiatal tehetségek felfedezésével igyekszik támogatni a jövő alkotóit, ezt különösképpen meg kell tennie a magyarok tekintetében. Az új kategóriára magyar fiatalok jelentkezését vártuk, elsősorban olyanokét, akik valamely filmes képzésben részesültek, részesülnek. Lehetett vizsgafilmmel, diplomafilmmel is pályázni, és rengetegen meg is tették, nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk az érintett intézményektől. Ebben a kategóriában is erős zsűri szelektált. Ha már a változásoknál tartunk, akkor meg kell említenünk a CineClassics programunkat. Ez is kibővül, hiszen az említett Krzysztof Kieślowski munkásságán túl igyekszünk feltérképezni Latinovits Zoltán miskolci kötődéseit. A legendás színész halálának negyvenedik évfordulója van az idén, a programot a színészmúzeummal közösen szervezzük. A magyar animáció száz évére is emlékezünk, ehhez egy kiállítás is kapcsolódik, amely a napokban nyílt a Miskolci Galériában.

A fesztivál a versenyprogramon túl dokumentumfilmeknek, helyi kötődésű filmeknek is rendszerint otthont nyújt. Mi lesz az idei programban?

Bíró Tibor: Tavaly indult útjára az Otthonunk Miskolc Program, ahol a Miskolci Egyetem hallgatóival és a Kulturális és Vizuális Antropológiai intézetével közösen Miskolcon tanuló egyetemisták készítenek helyi témájú rövidfilmeket, amiket szintén bemutatunk a fesztiválon. A hagyományos Iránytű Dokumentumfilmes Szakmai Napok keretében az idén egy filmet vetítünk: miskolci alkotó, Kerényi László művét, amely a miskolci zsidóság életét mutatja be. Idén is lesz filmvásár, amit már 5. alkalommal rendezünk meg. Próbálunk a kisfilmes, animáció filmes alkotóknak platformot teremteni, hogy egymásra találjanak a forgalmazók és a gyártók, akik a környező országokból is érkeznek. Ez is egy olyan program, ami a lassú építkezést szolgálja, azt gondolom, hogy ez a vásár mire eléri a 10. évét, jelentős közép-európai filmes vásárrá növi ki magát. Az idei év specialitásaként pedig a fesztivál Kassára is ellátogat: szeptember 10-ét 1956 és 1968 emlékének szenteljük. Olyan szlovák filmeket mutatunk be Kassán, amelyek 1968-ban készültek, és sokáig betiltott alkotások voltak, az 56-os forradalom tekintetében pedig A berni követ című filmet vetítjük, a programon részt vesz a film forgatókönyvírója, Köbli Norbert is, aki zsűritagunk is lesz idén. A betiltott szlovák filmeket szeptember 11-én (vasárnap) a Béke teremben Miskolcon is bárki megnézheti.


Érdekességek még

Mint minden évben, az első hétvégén az idén is ingyenes koncertekkel várja az érdeklődőket a Szent István tér.

A horrorfilm kedvelői az idén a Midnight screenings (Éjféli vetítések) program részeként több vetítésen is borzonghatnak.


Életműdíjat vehet át Makk Károly

A díjakról minden évben nemzetközi zsűri dönt. Kik lesznek az idei fesztiválon?

Bíró Tibor: A nemzetközi zsűri tagjai általunk felkért személyek: az idén is a hazai és nemzetközi filmélet jelentős személyiségei fogadták el meghívásunkat. A zsűri elnöke, Klaus Eder Németországból érkezik, a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége (Fipresci) titkára, nemzetközileg is jól ismert filmkritikus. Magyar részről Köbli Norbert és Ternovszky Béla animációs alkotó nevét említhetjük meg, az ő nevéhez például a Macskafogó című klasszikus alkotás fűződik. De lesz zsűritagunk Izraelből, Törökországból is. A nemzetközi zsűrin túl zsűrizik a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri és a nemzetközi artmozi szövetség zsűrije is, akik mind egy-egy díjjal jutalmazzák az általuk legjobbnak ítélt alkotást. Az idei év abszolút újdonsága, hogy a Fipresci úgynevezett Talent Campust rendez a fesztivál idején Miskolcon, amelyre hazánkból és a környező országokból is érkeznek fiatal ambiciózus újságírójelöltek, akik szeretnék a filmkritikusi munkájukat professzionálisabbá tenni. Írnak a fesztivál filmjeiről, és nemzetközi mentorok segítik tökéletesíteni a munkájukat. Fontos még megemlítenünk, hogy a fesztivál életműdíját az idén Makk Károly rendező kapja, a díjátadó a fesztivál zárórendezvényén lesz. Néhány filmjével a mester munkásságáról is megemlékezik majd a fesztivál.


Miskolc – Tizennyolc versenyfilm száll ringbe a szeptember 9-én pénteken kezdődő miskolci filmfesztiválon. A 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál tíz napon át várja a mozirajongókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában