Helyi közélet

2016.08.26. 14:15

Otthon, biztonság, összefogás Taktaszadán

Taktaszada - Fehér József nyugalmazott múzeumigazgatóé lett az idei Rákóczi-lánc.

Taktaszada - Fehér József nyugalmazott múzeumigazgatóé lett az idei Rákóczi-lánc.

A hagyományoknak megfelelően idén is egy vidéki településsel közösen rendezte meg az államalapítás ünnepének tiszteletére összehívott megyegyűlést Borsod-Abaúj-Zemplén megye önkormányzata. A megemlékezés Taktaszadán római katolikus szentmisével kezdődött pénteken. Szent István király az államalapítás mellett a kereszténység felvételében, az egyházszervezésben is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Ezen munkássága előtt is tisztelegve a 150 éves istenházában dr. Ternyák Csaba, egri érsek celebrált szentmisét. Az érsek kiemelte, hogy Szent István munkássága, élete, példája az eltelt több mint negyven emberöltő ellenére a ma embere számára is követendő.

A megyerendszer alkotója

A misét követően a művelődési ház kertjében Filep András, Taktaszada polgármestere köszöntötte a vendégeket. Részletesen bemutatta a község történelmét, a közelmúlt eredményeit, s a folyamatban lévő munkákat, terveket.

Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke nyitotta meg az ünnepi közgyűlést. Taktaszadát méltatva kitért arra, hogy Árpád-kori ősi magyar település a házigazda. „Szent István ezredév távlatából mutat utat nekünk. Keresztény, európai, mégis magyar szellemisége, öröksége kiállta az idők próbáját” – mondta. Kiemelte, hogy ez minden magyar közös ünnepe. Emlékeztetett rá, hogy a megyerendszer alapjait is Szent István rakta le.

Dr. Mengyi Roland, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében méltatta Szent István művét, a keresztény Magyarországot, s hogy megvédte művét. „Most is közösen kell megvédeni Magyarországot. Október 2-án hazánk, a következő nemzedékek sorsáról kell dönteni” – utalt beszédében a népszavazás tétjére.

Az ünnepi közgyűlés keretében adta át Török Dezső a Rákóczi-lánc kitüntetést az idei díjazott Fehér Józsefnek, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatójának, a Kazinczy Ferenc Társaság elnökének.

Magyar értékek

Pelczné dr. Gáll Ildikó, az Európai Parlament alelnöke mondott ünnepi beszédet. Kiemelte, hogy augusztus 20. „a magyar értékek, a magyar eszmék ünnepe”. Minden évben megtartjuk az ünnepet, amelynek az élethez igazodva egy kicsit mindig más üzenete van. Ezek most számára a következők: otthon, biztonság, összefogás. Nemzetünk születését szimbolizálja az új kenyér is, amely az életet jelenti. Szent István a magyarság útját, helyét kijelölő alkotó volt. Megmutatta, hogy helyünk Európa közepén van, a legrangosabb nemzetek közt.

Megjegyezte, minden kornak mások a kihívásai. Ahogy Szent István országát is az összefogás, az egység védte meg, most is összefogásra, egységre van szükség. Minden nap tenni kell azért, hogy fennmaradjunk. „Nem félünk megújulni” – jelentette ki. „Építsük közösen a jövőt” – kérte Pelczné dr. Gáll Ildikó.

- ÉM-SZB -


Az ügyről

Dr. Mengyi Roland országgyűlési képviselő ünnepi köszöntője bevezetéseként beszélt arról, hogy egy korrupciós ügyben felmerült az ő neve is. Elmondta: „Köztudott, hogy az elmúlt napokban igaztalan és méltatlan vádak érték személyemet. Megígérhetem, hogy az igazamért úgy fogok küzdeni, mint ahogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyéért, a 6-os számú választókerületért, Taktaszadáért és mindannyiukért tettem az elmúlt években.


Taktaszada - Ebben az évben Fehér József, a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeum nyugalmazott igazgatója kapta meg a megye legrangosabb kitüntetését, a Rákóczi-láncot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában