Helyi közélet

2016.08.12. 19:47

Bérkérdés

<em>Nincs szakember – hallom egyre gyakrabban. És már régóta nem csupán a mérnökök és informatikusok hiányát panaszolják a népek, hanem a mesteremberekét is. Hiszen ők azok, akikkel magánemberként kerülünk, kerülhetünk kapcsolatba, mert elromlik otthon a hűtőgép, tönkremegy a vízcsap, festeni kellene a lakásban, megérett a cserére a gázkazán, rángat az autó motorja, és sorolhatnánk hosszan. Pontosabban csak kerülhetnénk, mert nincsenek. Többek között azért, mert a jobb élet reményében egyre többen próbálnak szerencsét külföldön.</em> Uri Mariann jegyzete.

Nincs szakember – hallom egyre gyakrabban. És már régóta nem csupán a mérnökök és informatikusok hiányát panaszolják a népek, hanem a mesteremberekét is. Hiszen ők azok, akikkel magánemberként kerülünk, kerülhetünk kapcsolatba, mert elromlik otthon a hűtőgép, tönkremegy a vízcsap, festeni kellene a lakásban, megérett a cserére a gázkazán, rángat az autó motorja, és sorolhatnánk hosszan. Pontosabban csak kerülhetnénk, mert nincsenek. Többek között azért, mert a jobb élet reményében egyre többen próbálnak szerencsét külföldön. Uri Mariann jegyzete.

Hogyan lehet megállítani, visszafordítani ezt a folyamatot? Az érintett vállalkozások vezetői jól tudják, hogy nagyobb fizetéssel tarthatnák itthon az embereket. Csakhogy ezt a többség nem tudja kitermelni, részben a magas adók és járulékok miatt, részben meg a fizetőképes kereslet hiánya miatt. Mert például melyik építkező hallaná szívesen a kivitelezőtől, hogy azért drágul a kivitelezés, hogy több pénzt adhasson a dolgozóinak?

Így hiába adnának többet, nem tudnak. Így viszont nemhogy hazacsábítani nem tudják az embereiket, félő, hogy a még maradókat is elveszítik. Hogy mi lehet a megoldás? A receptet ismerik, csakhát...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában