Helyi közélet

2016.08.03. 19:34

Az idén nem sikerült, de majd jövőre újráznak pluszpontokkal

Miskolc - Nincs meg az elegendő pontszám, nem nyert felvételt a diák a felsőoktatásba. De hogyan tovább?

Miskolc - Nincs meg az elegendő pontszám, nem nyert felvételt a diák a felsőoktatásba. De hogyan tovább?

Az idén nem sikerült, de majd jövőre – kezdte nem túl vidáman Ágota, amikor az egyetemi felvételiről kérdeztük. A pótfelvételit nem próbálja meg, mert csak fizetős helyek vannak, arra pedig nincs pénze a családnak. Így nem marad más választása, munkát vállal, mellette pedig tanul. „Megpróbálom letenni a nyelvvizsgát, az is pluszpont, meg készülök – majd kicsit jobban, több tanulással – a következő évi felvételire” – tette hozzá elszántan.

Elsősorban a szülők keresnek meg minket.” Jakab Péter

– A hozzánk forduló diákoknak, akiket nem vettek fel a felsőoktatásba, mindenképp az OKJ-s képzést ajánlom – ezt már Jakab Péter mondta, az egyik ifjúsági iroda életmód- és szociális tanácsadója. – Természetesen olyan képzést, amely közel áll a gyermek érdeklődéséhez, vagy hasonló ahhoz a szakhoz, ahová nem nyert felvételt. Ez utóbbi azért is fontos, mert az egy év alatt a fiatal eldöntheti, valóban érdekli-e az a terület vagy sem.

Jakab Péter szerint az is megoldás, ha a diák elmegy dolgozni, de közfoglalkoztatásban 25 év alatt nem lehet, és mivel nincs gyakorlata, nehezen talál majd az érdeklődésének megfelelő munkát.

– A tapasztalat az, hogy elsősorban a szülők keresnek meg minket, és sokszor a saját érdeklődésüknek megfelelő irányba terelnék a gyereket. Ez nem jó. A gyerek döntése a fontos, így az ő felelőssége is, hogy mit választ – vélekedett a tanácsadó. Szerinte sokkal célszerűbb lenne, ha már a középiskolában szakemberek segítenék a gyereket a pályaválasztásban, nem tizenkettedikben, hanem már korábban.

Rengeteg lehetőség

„Ne essetek kétségbe, ha nem kerültetek be egyetemre, főiskolára. A következő egy évben rengeteg lehetőség közül választhattok: elvégezhettek egy ingyenes szakképzést, tanulhattok nyelvet, önkénteskedhettek vagy vállalhattok munkát külföldön, a megspórolt pénzetekből pedig még világot is láthattok” – ezt már az egyik oktatási szakoldalon tanácsolják a fiataloknak. De a lehetőségek közt van a felsőoktatási szakképzés is, ami szakmát ad és belépőt jelenthet a felsőoktatásba.

– Ezt a képzést csak főiskolák vagy egyetemek indíthatják, és a bekerüléshez elegendő a 240 pont – mondta Fekete Sándor, a Miskolci Egyetem tanulmányi szakreferense. – Ezek is fizetős szakok, de alacsonyabb a díjuk, mint az alapképzéseknél. Ráadásul két félév elvégzése után van lehetőség arra, hogy a diákok átkerüljenek államilag finanszírozott helyekre.

A felsőoktatási szakképzés négy féléves időszakot jelent, ez alatt a hallgatók 120 kreditpontot szerezhetnek, amiből 90-et beszámítanak, ha azon a szakon választ alapképzést a diák.

Több pontot szerezhet

A tanulmányi szakreferens azért is ajánlja ezt a képzést, mert a munkaerőpiacon OKJ-s képzésnek minősül, illetve mellette a tanuló egy tantárgyból újra érettségizhet, vagy középszintű helyett emelt szintű érettségit tehet, amelyekkel – ha jobban sikerülnek – több pontot szerezhet a következő felvételijéhez. A Miskolci Egyetemen jelenleg a bölcsész, gazdasági, egészségügyi és jogász szakokon van lehetőség felsőoktatási szakképzésre jelentkezni.


Feladni? Nem szabad!

Sokan vannak, akik feladják a továbbtanulási vágyaikat, ha elsőre nem sikerült. Elmennek dolgozni, és szép lassan beletörődnek, mit is szerettek volna igazából. A lényeg, hogy soha ne add fel! – tanácsolja a szakember. Addig próbálkozzanak, amíg nem sikerül, lehet, hogy most még nem áll készen egy újabb megmérettetésre, de idővel minden változik – tanácsolják a pályaválasztási oldalakon.


Pótfelvételi hetedikéig

A pótfelvételire azok jelentkezhetnek, akik az általános felvételi eljárásban egyetlen megjelölt képzésre sem kerültek be, illetve, akik az általános felvételi eljárásban nem nyújtottak be jelentkezést. A pótfelvételiben meghirdetett szakok esetében a ponthatárok nem lehetnek alacsonyabbak a július 26-án meghatározott ponthatárnál, amennyiben a szakot korábban az általános eljárásban is meghirdették.

Jelentkezni kizárólag az E-felvételi rendszerében lehet, egyetlen felsőoktatási intézmény egyetlen képzésére. Az űrlapok kitöltésére 2016. augusztus 7-én éjfélig van lehetőség.


Miskolc - Túl magas volt az egyetemi ponthatár? Még van megoldás.

Miskolc, Sárospatak - Ennél izgalmasabb estéjük még nem volt a fiataloknak. Megtudták a felvételi pontokat.

Miskolc - Az idősebb korosztály számára is ingyenes két OKJ-s képzés. Nem sokan tudják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában