Helyi közélet

2016.07.05. 16:28

Változás előtt a patikai ügyelet

Miskolc - Olvasónk kérdezte: tudunk-e róla, hogy a gyógyszertárak nem kapnak az ügyeletért pénzt, ezért szűkítik a kört?

Miskolc - Olvasónk kérdezte: tudunk-e róla, hogy a gyógyszertárak nem kapnak az ügyeletért pénzt, ezért szűkítik a kört?

Igaz, hogy a patikáknak a napközben eladott gyógyszerek minimális árréséből kellene fizetniük az ügyeletes gyógyszerészt, még a 300 forint plusz áfa ügyeleti pótdíj sem mindenért számolható fel. Ráadásul a Munka Törvénykönyve vonatkozó előírásait is nehéz betartani alkalmazottak esetén, nincs is elegendő patikus hozzá. Egyedül a tulajdonos gyógyszerészek jelentenek kivételt, ám ők sem dolgozhatnak éjjel-nappal – reagált dr. Nyíri László, a Gyógyszerészi Kamara megyei szervezetének elnöke. – Valóban változás előtt állunk, amit az ombudsman indított el azzal, hogy felhívta a figyelmet a patikai ügyeleti rendszer szabályozatlanságra. A szakmai körök által elkészített javaslatok szerint országosan kevesebb gyógyszertárral is meg lehetne oldani ugyanilyen szinten a patikai ügyeletet. A kitekintés során az is kiderült, hogy például Finnországban egyedül Helsinkiben van egy ügyeletes gyógyszertár – osztotta meg a kamarai elnök. Az elv, hogy megyeszékhelyenként és a megyei jogú nagyvárosokban lenne 1-1 ügyeletes gyógyszertár, Budapesten 5–6 körül, a 20–50 ezer lakos közötti településeken 1, az annál kisebbekben pedig csak ott jelölne ki az OGYÉI ügyeletes vagy készenlétes patikát, ahol orvosi ügyelet is működik. (Készenlét esetén a patikusnak a hívást követő fél órán belül a helyszínen kell lennie.) Országosan mintegy 170 gyógyszertár ügyel egy időben, ez 120 körülire csökkenne. A megyében jelenleg 12 helyen van ügyelet vagy készenlét egyszerre. Ami az ügyeleti finanszírozást illeti, a kormányzat illetékesei még keresik a forrást…

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában