Helyi közélet

2016.07.24. 18:43

Több ember életét is meghosszabbíthatják az agyvérzést kapott férfi szervei

Miskolc - Nem egy szokványos mentőhelikopter landolt szombaton délután öt órakor a megyei Csillagpont kórház tetején. Külföldi orvosok érkeztek, hogy egy 47 esztendős agyi halottnak nyilvánított férfi szerveit megmentsék.

Miskolc - Nem egy szokványos mentőhelikopter landolt szombaton délután öt órakor a megyei Csillagpont kórház tetején. Külföldi orvosok érkeztek, hogy egy 47 esztendős agyi halottnak nyilvánított férfi szerveit megmentsék.

A gép leszállását követően dr. Tóth István orvos igazgató és dr. Szedlák Balázs főorvos egy rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a műtő előtt, az intenzív osztály várójában. Azzal kezdték, ami most történik egyrészt nagyon tragikus, viszont örvendetes, hogy az agyvérzést kapott férfi szervei akár több ember életét is meghosszabbíthatják.

Magyarország immár három esztendeje tagja az euro transzplantációs központnak, ahol nyilvántartják a szervre váró betegeket. A mi kórházunk ebben az adok-, kapok, kapcsolatban élen jár. Sajnos nem először és bizonyára nem utoljára történt ilyen riasztás, amikor a teljes orvosi stábot be kell rendelni. Szedlák Balázs nem panaszképpen mondotta, hogy volt olyan karácsony estéje, amikor hasonló ügyben kellett besietnie a műtőbe. Ezek a transzplantációs műtétek komoly törvény szerinti előkészületeket, s gyors halasztást nem tűrő beavatkozást igényelnek.

Hazánkban kevesen gondolnak arra, hogy egy szerencsétlenség esetére, írásban, előre felajánlják szerveiket. Nagyon ritka az ilyen. A törvény szerint, akik életükben nem tiltakoznak ellene az orvosi etika, s erkölcs szellemében haláluk után több beteg életét mentik meg. Ehhez a család együttműködése is szükséges.

Vajon ki dönti el, hogy a haldokló alkalmas donornak és hogyan választják ki a transzplantációra várókat. Nos, nem egyszerű az eljárás, kizárnak minden esetleges tévedést, s az orvosok teljes felelősségük tudatában 12 órás várakozás után nyilváníthatnak bárkit agyi halottnak. Egyébként ez idő alatt felveszik a kapcsolatot az euro transzplantációs központ diszpécserével és ezzel a több országot behálózó gépezet azonnal működésbe lép. Elsőként a hasznosítható szervek paramétereit kategorizálják, vércsoport és minden egyéb más fontos szempontok alapján. A gépbe betáplált adatok alapján rögtön kiderül, hogy ki a legalkalmasabb szervre váró. S természetesen a számítógép rangsorolja, választja ki a szerencsés beteget. Így mi sem természetesebb, sosem tudhatjuk, meg hogy a miskolci férfi kiknek az életét könnyítette meg.

ÉM-SZI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában