Helyi közélet

2016.07.26. 19:18

„Szerezhetek szakmát ingyen? Erről eddig én nem is tudtam!”

Miskolc - Az idősebb korosztály számára is ingyenes két OKJ-s képzés. Nem sokan tudják.

Miskolc - Az idősebb korosztály számára is ingyenes két OKJ-s képzés. Nem sokan tudják.

Zsuzsanna asszisztensként dolgozik az egyik megyénkbeli kórházban. Kérte, teljes nevét ne írjuk meg, mert arra panaszkodott, hogy a munka rengeteg, de a fizetése olyan kevés, hogy alig tudja támogatni egyetemista gyerekét. Külföldi munkavállaláson gondolkodik, de ahhoz piacképesebb szakma kellene az egészségügyön belül. Zsuzsannának lenne kedve tanulni, viszont úgy tudja, felnőtteknek a szakmai képzések és tanfolyamok nagyon drágák.

Úgy tudtam, a felnőtteknek csak drága tanfolyamok vannak.” Zsuzsanna

Ő tehát nem hallott arról, hogy tavaly nyár óta már két OKJ-s képzést lehet ingyen szerezni kortól függetlenül. Huszonöt éves korig nappali tagozaton, azután pedig felnőttoktatás keretében.

Valószínűleg az az 50 éves olvasónk sem tud erről, aki arra panaszkodott, hogy nehéz fizikai munkát végez, de ahogy idősödik, úgy érzi, valami könnyebb kellene neki. Ő is szívesen tanulna új szakmát, de nem tudja, milyen feltételekkel teheti ezt meg.

Utánajártunk

Lapunknál több olvasónk is érdeklődött ezen lehetőség iránt, ezért elhatároztuk, utánajárunk a dolognak. A Miskolci Szakképzési Centrumban érdeklődtünk. Itt ugyan a szabadságolások miatt nem találtunk olyan illetékest, aki nyilatkozhatott volna lapunknak, ugyanakkor az intézmény honlapján számos hasznos információt olvashattunk. Megyénkben három szakképzési centrum alakult, a miskolcin kívül a szerencsi és az ózdi, érdemes mindenkinek a saját lakóhelye szerinti centrum honlapján tájékozódni az ingyenes felnőttoktatásról és a jelentkezés feltételeiről.

Fontos tehát tudni, hogy korhatár nélkül mindenki ingyen végezheti el az első két OKJ-s képzést. A képzések akkor is ingyenesek, ha valakinek már van diplomája. A diákok azonban saját elhatározásukból attól a tanévtől kezdve is folytathatják tanulmányaikat felnőttoktatás keretében, amelyben a tizenhatodik életévüket betöltik. A felnőttoktatás iskolarendszerű oktatás, a tanítás megkezdése és befejezése a tanév rendjének megfelelően történik az alábbiak szerint: normál esetben a tanév szeptember első hetében kezdődik, és június közepéig tart. Kereszt­féléves indulás esetén február első hetében kezdődik és december közepéig tart. A szakképzések többsége 2 tanéves, de vannak 1 tanéves, sőt fél tanéves képzések is. A Miskolci Szakképzési Centrum intézményeiben nappali és esti munkarendben érhető el a felnőttoktatás. Ha valaki dolgozik, annak értelemszerűen az esti munkarend a megfelelő.

Esti oktatás

Megtudtuk, esti munkarendben 18 tanítási órán kell részt venniük a diákoknak, hetente 3 délután. A tanítási órák jelentős része gyakorlati óra, ami külső gyakorlati képzőhelyen (például a tanuló munkahelyén, amennyiben a szakmai feltételek adottak) tanulószerződéssel is teljesíthető. Tanulószerződés esetében csak az elméleti órákra, többnyire egy délutánra kell az iskolában megjelenni. Amennyiben a tanuló iskolarendszerben egynél több szakképesítést még nem szerzett, a képzés ingyenes. (A felnőttképzésben, azaz a fizetős tanfolyamokon szerzett szakképesítések ebből a szempontból nem számítanak.)

Fontos tudni, hogy felnőtt­oktatásban (esti tagozaton is) diákigazolvány igényelhető, ami a nappali rendszerű diákigazolványokhoz hasonló kedvezményeket biztosít, tudhatjuk meg a Miskolci Szakképzési Centrum oldaláról. A képzési kínálatot is átböngésztük. Kiderült, a centrum tagintézményeinek szinte mindegyik képzése elérhető felnőttoktatás keretében. Érdemes megnézni a Szerencsi és az Ózdi Szakképzési Centrum kínálatait is.

Ha pedig valaki a képzésekről szeretne leírást olvasni, látogasson el a www.szakkepesites.hu oldalra.


Diploma előtt vagy után

Főleg a fiatalabb korosztályt érdekelheti, hogy diplomaszerzés után is lehet ingyenes felnőttoktatásra jelentkezni, és az OKJ-s képzések nem számítanak bele a felsőoktatásban elhasználható 12 állami ösztöndíjas félévbe. Viszont ha valaki az egyetemi jelentkezés előtt szerez szakképesítést, pluszpontokat (24-et) kaphat érte abban az esetben, ha szakirányban tanul tovább.

A felsőoktatási szakképzések ugyanakkor nemrég kikerültek az Országos Képzési Jegyzékből. Ilyet már csak egyetemek és főiskolák indíthatnak, a képzésekre a felsőoktatási felvételi során kell jelentkezni.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában