Helyi közélet

2016.07.23. 14:58

Megőrzik a természeti értékeket

Budapest, Füzérkajata - Magyarország legjobb magánerdő gazdálkodóit díjazták.

Budapest, Füzérkajata - Magyarország legjobb magánerdő gazdálkodóit díjazták.

Öt területi kategóriában díjazták a WWF Magyarország által kiírt „Élő Erdő Díj – A Natura 2000 erdők legjobb erdőgazdálkodói” győzteseit. A pályázat célja, hogy a legjobb hazai példák kiemelésén keresztül népszerűsítse a természetszerű erdőgazdálkodást.

„Élő Erdő Díj”

Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója köszöntőbeszédében elmondta: – Az „Élő Erdő Díj” kiváló eszköz arra, hogy rávilágítsunk, Magyarországon létezik és a gyakorlatban is sikeresen működik a természeti értékek megőrzését szolgáló, gazdaságilag is fenntartható erdőgazdálkodás. Kiemelte: „Örömmel tüntettük ki az e szemléletet követő, tehetséges, magasan képzett szakembereket, akik az ország számos pontján végeznek példaértékű munkát.”

Az Európai Uniós, Natura 2000-es erdőkről szóló „LIFE in Forests” című LIFE+ projekt keretében meghirdetett pályázat hiánypótló: hazánkban először tüntettek ki a Natura 2000 hálózat részét képező magántulajdonú erdőkben dolgozó magánerdő-gazdálkodókat, erdőtulajdonosokat, szakirányítókat.

Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programvezetője hangsúlyozta: – Ahogyan az egész projekt, úgy az „Élő Erdő Díj” is arra hivatott, hogy figyelemfelkeltéssel járuljon hozzá a hazai erdők biológiai sokszínűség csökkenésének megállításához. Ennek egyik eszköze a természetvédelmi szempontból is fenntartható erdőgazdálkodás, mely nemcsak a faanyagtermelés szempontjaira fektet hangsúlyt, hanem az erdők egyéb környezeti és társadalmi értékeit is megőrzi, fejleszti.

Az ország minden részéről beérkezett pályamunkák igazolják, hogy a magas színvonalú erdőgazdálkodói munka során lehetséges a természeti értékek megőrzése. A fenntartható erdőgazdálkodás célkitűzéseivel összhangban megvalósítható az erdők sokszínűségének, biodiverzitásának megőrzése, ezáltal az erdők funkcióinak megfelelő érvényesülésének biztosítása. Mindezt az öt győztes gazdálkodó, köztük egy megyénk­beli tevékenysége a gyakorlatban is tükrözi.

Nagy igényességgel

Laczkó Péter magánerdő-gazdálkodó Füzérkajata és Pálháza térségében több mint 350 hektáron gazdálkodik, erdei teljes egészében a Natura 2000 hálózat részét képezi. A gondjaira bízott erdőket nagy igényességgel műveli, több mint egy évtizede célja, hogy szálaló szerkezetű erdőt alakítson ki, biztosítva az elegyes többszintű és vegyes fafaj-összetételű állományszerkezetet. Erdőterületeire szervezett szakmai programokon a gyakorlatban is bemutatta az általa végzett munkát.

- ÉM -


További díjazottak

  • Binger Miklós, dozmati magánerdő­-gazdálkodó.
  • A Balaton-felvidéken tevékenykedő Dabosi Erdőbirtokossági Társulat.
  • Flamich Gábor közel 500 hektáron végzi gazdálkodó munkáját Kosd, Nagybörzsöny, Vác, Verőce térségében.
  • Fejes Gábor az Alföld északi szélén természetvédelmi szempontból kiemelkedő fontosságú erdőkben gazdálkodik.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában