Helyi közélet

2016.07.29. 14:23

Mennyi is?

<em>Az oktatási államtitkár büszkén számolt be az idei felsőoktatási felvételi eredményeiről. Sorjáznak a számok. Próbálom értelmezni</em>. <strong>Hegyi Erika írása</strong>.

Az oktatási államtitkár büszkén számolt be az idei felsőoktatási felvételi eredményeiről. Sorjáznak a számok. Próbálom értelmezniHegyi Erika írása.

Azt mondja az államtitkár, hogy az idén 74 ezer 652 hallgatót vettek föl a felsőoktatásba. Igen ám, csakhogy ebben benne vannak a mesterképzésre felvett hallgatók is (13195-en), akik ugye nem új diákok, csupán folytatják egyetemi tanulmányaikat. Sőt, az a nagy szám tartalmazza még azt a 7638 fiatalt is, akik felsőoktatási szakképzésen tanulnak majd. Ez azonban nem igazi egyetemi képzés, hiszen diplomát nem ad. Akkor mennyi is igazából? Igazából 53819.

Számomra értelmezhetetlen az a verseny is, ami arról szól, hogy melyik egyetemre hány hallgatót vettek fel. Hiszen köztudott, hogy a fővárosi egyetemek mindig előnyben voltak ebből a szempontból, plusz a 10–15 karral rendelkező nagy tudományegyetemek is.

De engem rettenetesen zavar még az ingyenes és a fizetős képzések közötti óriási pontkülönbség is. Csak egy példa: aki nemzetközi gazdálkodással akar foglalkozni, és ingyen akar tanulni, 481 pontot kell elérnie (majdnem a maximum). Aki viszont fizetni tud, mindössze 282-őt (majdnem a minimum). Pénz beszél?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában