Helyi közélet

2016.05.04. 20:02

Zsoké lehet a megye Kishuszár-vágtása

Hernádnémeti - A legkisebbek voltak a mezőnyben, mégis dobogóra állt a Nemzeti Vágtán Virág és Robika.

Hernádnémeti - A legkisebbek voltak a mezőnyben, mégis dobogóra állt a Nemzeti Vágtán Virág és Robika.

Éles Virág nemcsak a család és az edzője, de Hernádnémeti és talán az egész megye büszkesége. A törékeny, szőke kislány tízévesen ötödik, majd tavaly, tizenegy évesen harmadik lett a Nemzeti Vágta gyerekeknek és póniknak rendezett, úgynevezett Kishuszár Vágtáján.

Hernádnémeti egyik utcájának a végén járunk, ahol egy takaros ház mellett a karámokban 36 ló legel. Zsóri Attila, Virág nevelőapjának tanyája ez, aki először ültette kétévesen lóra a kislányt és plántálta el benne a négy­lábúak iránti szeretetet. Virág hatévesen már nagyszerűen lovagolt, és minden idejét az állatok közt töltötte.

Az is hamar kiderült, hogy nagyon tehetséges lovas, amit Attila igyekezett csiszolni, így Szoboczkiné Mónikának, az egykori versenyző, jelenlegi edzőnek már nem volt nehéz dolga, amikor elkezdett foglalkozni a kislánnyal.

Hű társ: Robika

A Nemzeti Vágta három éve került az életük középpontjába, amikor Kunkli Tivadar, az ismert harcművész az ő lovukkal indult el a sztárfutamon. Ott a palánk mellett szurkolva döntötte el Virág, hogy ő is indulni akar, amihez hű társra talált Robikában, a póniban, akivel azonnal el is kezdtek edzeni.

A 2014-es Borsodi Vágta előtt néhány héttel nagyot buktak, ennek ellenére elindult a versenyen bekerülve a legjobb 18-ba, majd onnan a Kishuszár Vágta döntőjébe, ahol ötödik lett. Tavaly szintén sima út vezetett a döntőbe, ahol jó rajtot elkapva sokáig vezettek, végül a dobogó harmadik fokára állhatott fel a kislány úgy, hogy kora és termete szerint is a legkisebb volt a mezőnyben, ahogy Robika is.

Elhivatottság, kitartás

Edzője szerint a sikerhez kell a nagy elhivatottság és kitartás, ami Virágot jellemzi. Lehet bármilyen idő, nem hagy ki edzést, és mindent ő végez a ló körül. Ennek is köszönhető, hogy nagyon jó a kapcsolat ló és lovasa közt, ami szintén nagyon fontos.

Bár jól tanul, és az atlétikában, illetve a kézilabdában is kiemelkedőt nyújt, mégis a lovaglás a kedvence Éles Virágnak, akinek az álma az, hogy zsoké lehessen. Ez még ugyan egy kicsit odébb van, de addig is számtalan utánpótlásverseny és Kishuszár Vágta áll még előtte, hiszen utóbbiban 16 éves korig lehet elindulni. A kislány már az idei, július 30–31-i Borsodi Vágtára készül, amelyhez a hétvégén egy póni­galoppversenyen hangoltak Orosházán.

- ÉM-HI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában