Helyi közélet

2016.05.13. 16:17

Miskolci művész Rómában

Miskolc - Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke adta át a Római Magyar Akadémia 2016. évi ösztöndíjait.

Miskolc - Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke adta át a Római Magyar Akadémia 2016. évi ösztöndíjait.

Az NKA Igazgatósága Székházában idén Baráth Nóra festőművész, Brückner-Szalóky János multimédia-művész, Gaál Endre Miklós szobrászművész, Horváth Dániel festőművész, Ludman Éva multimédia- és festőművész, Nagy Csilla multimédia-művész, Szegedi Csaba Béla festőművész, valamint Vati Era multimédia- és festőművész mellett a miskolci Lenkey-Tóth Péter festőművész részesült támogatásban.

Ez egy nagyon rangos ösztöndíj, aminek nagyon örülök. Lenkey-Tóth Péter

– A Nemzeti Kulturális Alapnál kellett pályázni, és Balog Zoltán miniszteri keretéből, támogatásából működik ez három éve, amikor is a miniszter ismét életre hívta a nagy hagyományú ösztöndíjat – mondta lapunknak Lenkey-Tóth Péter. – Egy hónapig Rómában van lehetőségem a Római Magyar Akadémián lakni. Az ösztöndíjból a szállást és megélhetést intézem, ám nem kell ott festenem, hiszen az akadémiának nincs műterme. Ez egy nagyon rangos ösztöndíj, aminek nagyon örülök.

Majd az Ösztöndíjasok Tárlatán

Július közepén indul Péter a tervek szerint és augusztus közepéig marad az "örök városban".

A Római Magyar Akadémia képzőművészeti ösztöndíj alapításának célja egyébként az, hogy magyar képzőművészek számára Rómában biztosítson lehetőséget szakmai tájékozódásra, galériák, gyűjtemények és múzeumok megismerésére, szakmai kapcsolatok teremtésére, annak érdekében, hogy Róma és az itáliai kultúra nyújtotta inspiráció elősegítse az ösztöndíjas művészetének továbbgazdagodását.

Kiderült még: az idei pályázati kiírásra 30 pályázat érkezett, amelyet egy szakmai kuratórium előzsűrizett és tett javaslatot Balog Zoltán miniszternek a támogatottak személyére vonatkozólag. A támogatásban részesült kilenc képzőművésznek az ösztöndíj időtartamának lejárta után részt kell venniük az Ösztöndíjasok Tárlatán a 30 napos római tartózkodás után készült, római inspirációkat feldolgozó művel, művekkel. A tárlat a Római Magyar Akadémián lesz majd megtekinthető.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában