Helyi közélet

2016.05.29. 11:33

Ifjúsági tábor és sertésfeldolgozó is épül Teresztenyén

Teresztenye, Edelény - „A legfontosabb, hogy építhetjük a húsüzemünket, mert végre minden engedély megérkezett” – kezdte beszélgetésünket Brogli Attila, Teresztenye polgármestere, akivel természetesen meg is néztük a munkálatokat és a látványtervet is.

Teresztenye, Edelény - „A legfontosabb, hogy építhetjük a húsüzemünket, mert végre minden engedély megérkezett” – kezdte beszélgetésünket Brogli Attila, Teresztenye polgármestere, akivel természetesen meg is néztük a munkálatokat és a látványtervet is.

– Még az elején tartunk, de nagyon bízom benne, hogy őszre kész lesz – folytatta a település vezetője. – Ez nem vágóhíd lesz, itt „csak” a vágóhídról visszaszállított félsertések feldolgozására lesz lehetőségünk, és ehhez a saját, a közmunka keretében nevelt állományunk nyújt alapanyagot.

Jelenleg bérmunkában zajlik a feldolgozás, de Edelényben már nyitottunk egy húsboltot. Nyilván ha kész lesz az üzem az önkormányzat számára, még nagyobb haszonnal tudjuk majd a termékeinket értékesíteni. És ami még nagyon fontos, hogy eddig – a boltban – három munkahelyet teremtettünk, és az üzemben még hármat fogunk. A sikeres pályázatunknak köszönhetően pedig maximálisan felszerelt lesz az üzem, hiszen van már hűtőautónk és állatszállító utánfutónk is.

Az építkezésről a fóliasátrak felé vettük az irányt: „Jelenleg három nagy áll, az egyikben fokhagyma nő, a másikban pedig éppen betonoszlopokat gyártunk, melyeket a környező településeken is tudunk értékesíteni” – tudtuk meg.

Szociális étkeztetést is

Egy nyertes Leader pályázatnak köszönhetően egy konyhával felszerelt ifjúsági tábor is épül Teresztenyén, mely 35 embert fog tudni befogadni. Különlegessége, hogy a fából épült öt „ház” indiánsátorra hasonlít: ezekben az épületekben még van tennivaló, de a teljes komforttal felszerelt főépület – ahol ugyancsak van két vendégszoba – már elkészült. Ebben étterem is fog üzemelni: „A konyhánk is kész, az egyházzal közösen innen fogjuk ellátni a szociális étkeztetést a környéken” – tette hozzá Brogli Attila.

Azt is megtudtuk, hogy a főépület mellett egy filagóriát is terveznek, melyen 10 asztal és lócák kapnának helyet: „Szóval nem unatkozunk, az biztos, van munka bőven. Most egyértelműen a húsüzemre koncentrálunk, annak az építése az elsődleges feladat. Elindultunk egy úton, és büszke vagyok arra, hogy a közmunka mellett már „rendes” munkahelyeket is tudtunk teremteni, és a most zajló beruházások is ezt fogják szolgálni. Ebben a régióban ezt nagy eredménynek tartom, és azon dolgozunk, hogy ez tovább folytatódjon” – zárta gondolatait Brogli Attila.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában