Helyi közélet

2016.05.31. 11:30

A görögkatolikus parókus a közösségre a legbüszkébb

Szikszó - Lassan épül a templom, sok pénz kell hozzá, azonban Moldván Tibor hisz benne, hogy jövőre felszentelhetik.

Szikszó - Lassan épül a templom, sok pénz kell hozzá, azonban Moldván Tibor hisz benne, hogy jövőre felszentelhetik.

Nagyon sokáig húzódott a templomépítés. A híveknek egy része pesszimista, másikuk viszont bizakodva tekint a jövőbe – nyilatkozta lapunknak Moldván Tibor szikszói görögkatolikus pap, aki szabolcsi származású és 2009-ben került Szikszóra. – 2004-ben tették le a mostani templom alapját, aztán 5 évig nem történt semmi.

Eddig a Felvidékre jártunk, ottani csodás fatemplomokat néztünk meg." Moldván Tibor

Az első sor tégla

2010-ben megtörtént az alap módosítása, majd 2011 júniusában lefektették az első sor téglát, és mostanra jutottak el oda, hogy szerkezetkész a templom, és a kereszt is felkerült a tetejére.

– Számomra óriási élmény, hogy 74 darab nyílászáró volt a templomban, majd a tavalyi búcsún kihirdettem, hogy ezeket örökbe lehet fogadni. És elfogyott, mindnek lett gazdája! – mondta örömmel a parókus. – Volt még 11 ablak, ami hiányzott, de jött egy hívő és egyben kifizette. Mondom: ezek óriási dolgok. Lassan épül a templom, sok pénz kell hozzá, azonban Moldván Tibor hisz benne, hogy jövőre fel tudják szentelni. A helyi görögkatolikus közösség 600 fős, ennek közel a fele rendszeresen tartja Moldván Tiborékkal a kapcsolatot, és 120 hívő jár vasárnaponként templomba, ezért két misét is tartanak. (A Szikszói Görögkatolikus Egyházközség a kerület második legfiatalabb parókiája, de maga az egyházközség nem 1928-ban alakult, hanem sokkal régebben, még a 15. században.)

A Ruszin Pincenapokon

Legutóbb a Ruszin Pincenapokon jöttek össze a hívek, többek között a mindig lelkes Koscsó Ernő és Szántói Béla vezetésével, akiknek egyébként a pincéik között tartották a hagyományokhoz híven a rendezvényt, a múlt hétvégén a puliszkával és a jókedvvel a középpontban.

– Hatodik éve szervezünk felnőtt kirándulást híveinknek – tudtuk meg a szikszói görögkatolikus paptól. – Eddig a Felvidékre jártunk, ottani csodás fatemplomokat néztünk meg. Idén pedig június végén három napra megyünk, egészen Krakkóig. Sóbányákat csakúgy meglátogatunk majd, mint II. János Pál pápa születési helyét. Ezek a kirándulások nagyon jó közösségépítők, és természetesen nem csak a görög hívek jönnek ilyenkor.

Moldván Tibor hangsúlyozta, hogy akár a templomépítésnél, akár a programok megtervezésénél aktívak a hívek.

Megtudtuk azt is, hogy immár a hetedik görögkatolikus báljukat szervezik, amelynek a teljes bevételét a templom építésére fordítják. Ez most szeptemberre esedékes, és ismét több száz vendéget várnak a szikszói Inkubátorházba, ami mindig megtelik.

- ÉM-JLI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában