Helyi közélet

2016.04.09. 13:38

Régi álma volt egy török étterem

Miskolc - Több mint félszáz török ételkülönlegességgel várják péntektől a vendégeket.

Miskolc - Több mint félszáz török ételkülönlegességgel várják péntektől a vendégeket.

Hosszú sor kígyózott pénteken Miskolcon a Szentpáli utca és Régiposta utca sarkán, hiszen a város első török étterme nyitotta meg kapuit. Az átadóünnepségre több százan voltak hivatalosak, ők elsőként ízlelhették meg a török konyha különlegességeit. A meghívott vendégeket – és az átadó után mindenkit – roston sült húsokkal, zöldségekkel, gyrosszal, pitával, baklavával, csaknem félszáz ételkülönlegességgel várták.

Sever Özer tulajdonos csaknem két évtizede vásárolta meg az épületet, amelyről már lapunk is többször írt. Azért, mert hosszú éveken át állt üresen, romosan a ház. Azt tudtuk, hogy a török üzletembernek – aki 24 éve él Miskolcon – tervei vannak vele, de a válság miatt nem tudott hozzákezdeni az épület felújításához. Emiatt egyre rosszabb állapotba került a ház, és szinte az utolsó utáni pillanatban kezdődhetett el az építkezés.

„Mióta édesapám megvásárolta az épületet, azóta az volt az álma, hogy rendbe hozassa” – ezt Sever Róbert, a tulajdonos fia mondta a pénteki megnyitón. Azt is, hogy a Műépítész Kft.-nek köszönhetően a régi, romos épületet régi pompájában sikerült helyreállítani. „Ez egy gyorsétterem, de arra törekedtünk, hogy a minőségi konyhán, kiszolgáláson, környezeten keresztül vendégeink megismerhessék a török konyhát” – fogalmazott Sever Róbert.

Negyven munkahely

Azt is megtudtuk, a 320 millió forintos beruházás után további tervei is vannak az üzletembernek, szállodát és konferencia-központot is szeretne építeni.

„Itt negyven ember munkahelye nyílik” – ezzel kezdte megnyitóját Demeter Ervin kormánymegbízott.

Kiemelte azt is, jelentős, közel egy évtizedes küzdelmet folytatott a török üzletember, hogy ezt a miskolci beruházást létrehozhassa, hogy a romos műemlék épületet felújíthassa, pénzt fordíthasson rá.

„Miskolcon megvetette a lábát a gasztrokultúra, ennek egyik bizonyítéka, hogy a városnak két étterme is felkerült a közelmúltban a TOP 100-as listára, most pedig egy új, török étterem nyílik” – ezt már dr. Kiss János alpolgármester mondta.

Aki azt is hangsúlyozta, hogy 2010 és 2015 között Miskolcot a gazdasági növekedés jellemezte, az idén új ciklus kezdődik – fogalmazott –, ennek beruházásvezéreltnek kell lenni.

ÉM-NSZR


Miskolc – Hosszú-hosszú éveken át volt romos állapotban a Régiposta utcai Sever-ház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában