Helyi közélet

2016.04.21. 10:33

"Kikérjük magunknak azt a stílust, ahogy rólunk beszélnek"

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hiába a tüntetések, a sztrájkok, a pedagógusok szerint semmi nem változott.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Hiába a tüntetések, a sztrájkok, a pedagógusok szerint semmi nem változott.

Két hete nem működik a fénymásolónk, és ugyanúgy nincs krétánk vagy szappanunk, mint a pedagógustiltakozások előtt – kezdi a problémák sorolását Béres Ildikó, a Pedagógusok Szakszervezete miskolci titkára, aki a miskolci Fazekas Utcai Általános Iskolában tanít. Itt jártunk szerdán délelőtt, és kiderült, ebben az iskolában 53 pedagógus szüntette be a munkát. Országszerte számos iskolában sztrájkoltak tegnap a tanárok.

Az oktatásba fektetett pénz hússzorosan megtérül. Béres Ildikó.

Siralmas

– Mi azt érzékeljük, hogy látszattárgyalásokat folytat a kormány, és nem enged abból, ami nem működik. Pedig nem működik a központosítás, és a pénzkivonást is abba kellene hagyni. Azt mindenki tudja, hogy az oktatásba befektetett pénz hússzorosan megtérül, hiszen nem segélyre kell majd költeni, ha képes lesz mindenki önmagát és a családját eltartani. A gyerekek már első osztályban is túlterheltek. A Herman Ottó Gimnázium januárban megjelent nyílt levele óta szinte semmi nem változott, a pedagógusok pedig egyre elkeseredettebbek, mert elveszítették a hitüket, hogy joguk van a véleményüket elmondani. És kikérjük magunknak azt a stílust, ahogy a kormány és az oktatás irányítói a pedagógusokról beszélnek – adott hangot felháborodásának az érdekvédő.

Az iskola másik pedagógusa, Mikuleczné Ducsai Mónika sem fogyott ki a gondok-bajok sorolásából: Anyaként is azt mondom, hogy az oktatásban siralmas a helyzet. A legnagyobb problémának a gyerekek túlterhelését látom. A mai diákok többet „dolgoznak”, mint a felnőttek. Ahelyett, hogy megszerettetnénk a tantárgyat, ahelyett, hogy a diákok élvezhetnék a tanórákat, hogy játszva, sokféle módszert kipróbálhatnánk, ahelyett rohanunk, kapkodunk, mert rengeteg a tananyag.

Kétfelől

A Kazinczy Ferenc Általános Iskolában is a tanáriban üldögéltek a pedagógusok, sztrájkoltak. Néhány alsós kisdiák játszott csak az udvaron, a többiek szerdán otthon maradtak. A 65 pedagógus közül 47-en szüntették be munkát. Itt is a panaszok áradata zúdul ránk.

– A mindennapi életben az egyik legnagyobb gond, hogy az iskolát kétfelől irányítják. Ez óriási nehézséget okoz, időnként nevetséges dolgokban nem tud megegyezni a fenntartó és a működtető. Például hogy egy falfúrás kinek a dolga. Mivel az iskolának nincs költségvetése, problémás például egy égőt kicserélni. Technikaórára négy éve semmi anyagot nem kapunk, sporteszközöket szintén nem – sorolja Patonai Csabáné, az iskola szakszervezeti titkára.

Kollégája, Klábenné Fodor Györgyi mindezt azzal egészíti ki, hogy a mindennapos testnevelést bevezették, de az udvar életveszélyes, a tornaterem a nyári csőtörés után még nincs átadva, két kis tornaszobájuk van, és arra 22 osztályuk. És ugyan a pedagógusoktól minden tanév elején kérik, hogy írják össze, mire van szükségük, de abból szinte semmit nem kapnak meg.

Volt, ahol nem engedték

Több ezer pedagógus sztrájkolt szerdán megyénkben is, mondta az Észak-Magyarországnak Győrffy Lászlóné, a PSZ megyei alelnöke. Mint fogalmazott, a kép nagyon vegyes. Volt olyan intézmény, ahol mindenki beszüntette a munkát, de olyan is, ahol senki. A szakszervezeti titkárok arra panaszkodtak, hogy némely egyházi iskolában felhívták a pedagógusok figyelmét, hogy ne csatlakozzanak a sztrájkhoz, máshol a tankerületi felügyelő nem engedte, hogy a sztrájkolók számáról nyilatkozzanak a titkárok.

A pedagógusok mellett a szociális ágazat dolgozói is sztrájkoltak szerdán, ők későbbre ígértek összesítést.


Miskolc - "Szeretünk tanítani – különösen akkor, ha támogató környezeti feltételek között végezhetjük munkánkat. Sokat dolgozunk, amit talán bizonyítanak iskolánk eddigi eredményei is" - olvasható a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestületének újabb nyílt levelében.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában