Helyi közélet

2016.03.28. 13:59

„A vizet fürdésre, ivásra és főzésre is használjuk”

Miskolc - Március 22-én kedden délelőtt izgatott szirmai ovisok közé csöppentünk a víz világnapján.

Miskolc - Március 22-én kedden délelőtt izgatott szirmai ovisok közé csöppentünk a víz világnapján.

Nem véletlenül, hiszen az ovi előtti utcán egy mivizes lajtos kocsi is várta őket. Az intézménybe 83 gyerek jár három csoportban: a nagycsoportosok az elmúlt napokban vízzel kapcsolatos dolgokat rajzoltak és homokgyurmával is foglalatoskodtak.

Az ivóvíz elengedhetetlen feltétel az élethez.

Nagy Miklós

Egy hete készültek

– Régóta készülünk erre a napra, a gyerekekkel igyekeztünk minden csoportban a víz jelentőségét tudatosítani és megismertetni velük, hogy, fogalmazzuk úgy, mire is való – mondta lapunk kérdésére Szabó Györgyné, a Szirmai Református Óvoda vezetője. – Beszéltünk nekik arról többek között, hogy ne szennyezzük, ne pazaroljuk és vigyázzunk a vízre, mint nagy kincsünkre.

Nagy Miklós, a MiVíz Kft. ügyvezetője is ott volt Szirmán. Tőle azt kérdeztük elsőként: miért fontos a víz világnapja. Azzal kezdte, hogy 1992-ben Rióban a Föld országainak képviselői elhatározták, hogy a víznek, mint éltető elemnek a fontosságát hangsúlyozni kell, hiszen nemcsak a környezetünket körülvevő egyik fontos közegről van szó, hanem az élet feltételeihez elengedhetetlenül szükséges ivóvíz minőségéről is.

– Ebből az alkalomból a társadalom minden szereplőjére gondolnunk kell, és a legfontosabb szereplők a gyerekek – nyilatkozta Nagy Miklós. – A vízzel kapcsolatos feladatok, tevékenységek és a víz fontosságának hangsúlyozása szakmai elfogultságom miatt is fontos számomra. De az ivóvízellátással kapcsolatos tevékenységek is szerepelnek mondandómban, és ezen a napon a nagy elődökről is igyekszünk megemlékezni.

A víz világnapjának alkalmából a MiVíz rajzpályázatot is hirdetett, amelyen két szirmai ovis kislány is nyert. Ezt Molnár Zoltánné óvónő árulta el nekünk.

Nyertes rajzok

– Hópihéről rajzoltam. A háttérben házak vannak, előre pedig egy nagy fehér papírt ragasztottunk, amin három gyerek korcsolyázik, az egyik pedig húz egy szánt, amin van egy kutya – ezt egy szuszra az egyik díjazott, Pető Kamilla mesélte, de arról is beszélt a 6 éves kislány, hogy a vizet fürdésre, ivásra, főzésre és locsolásra is használják otthon.

Ovistársa, Szovák Dorottya pedig azt árulta el, hogy az anyukája mindig elzárja a csapot. A mivizes lajtos kocsin viszont megnyitották és megmutatták, hogyan lehet ivóvizet vételezni.


A víz világnapján

Március 22-e a víz világnapja. A világnap célja, hogy a figyelem a vízre irányuljon, hiszen szükséges, hogy óvjuk, védjük környezetünket, ezen belül is a Föld vízkészletét. Az élővilág számára nélkülözhetetlen vegyület a víz, amely szervezetünk 70 százalékát alkotja. Élelem nélkül egy hónapig is életben maradhatunk, de víz nélkül csak néhány napig.

Egy felnőtt szervezetének napi 2–2,5 liter a folyadék­igénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában