Helyi közélet

2016.02.01. 09:28

Miskolci Kocsonya Farsang - A színháznál megállt a 101B

Miskolc - Csütörtök, péntek, szombat, vasárnap: négy nap és sok ezer látogató. Ez az idei Miskolci Kocsonya Farsang mérlege röviden. Mi is bejártuk a forgatagot.

Miskolc - Csütörtök, péntek, szombat, vasárnap: négy nap és sok ezer látogató. Ez az idei Miskolci Kocsonya Farsang mérlege röviden. Mi is bejártuk a forgatagot.

Vörös Ákos Spanyolországban kezdte nyolc évvel ezelőtt. Azóta csavarog. Malagán lakott két évet, Londonban hármat, majd jött Lisszabon, Madrid, Prága, Berlin, aztán fél év Dublinban, míg decemberben Japánban „lépett fel”, mint élőszobor.

– A miskolci közönség különösen jó, negyedik alkalommal vagyok a Kocsonyafesztiválon és mindig jók a visszajelzések. Az a jó, hogy a belvárosban van a forgatag.

Mivel az 5. kerületben nem kap területfoglalási engedélyt, mindenét eladta és Dél-Amerikában próbál szerencsét márciustól.

– Boszorka vagyok egy macskával: első ránézésre félelmetes, de aki barátkozik velem, annak kiderül, hogy szerethető – árulta el. – A jelmez saját készítés, de ez marad az első és utolsó jelmezem.

Pesten élő miskolciak

Ferenc, akit sokan 101B-ként ismernek, nem ment az Ibériai-félszigetig. Vele a színházzal szemben beszélgettünk.

– Ritkán jövök haza a Kocsonyára, de háromévente megjelenünk – mondta. – Pesten élő miskolciak vagyunk 2002 óta! Akkor a Gundel Étteremben kaptam munkát, nem akartam kihagyni ezt a lehetőséget.

Ferinek három gyermeke van és mindannyian szeretnek hazajárni Miskolcra. Főfoglalkozása mellett egy kisvállalkozása is van, a 101B.

– Ez úgy jött, hogy a fiam néhány éve vett egy BP pólót. Kérdezem: mi ez? Budapest. De mi miskolciak vagyunk, miért veszel fel ilyet? Nincs miskolci – mondta. Szétnéztünk az interneten, de nem volt nekünk való, így aztán úgy döntöttünk, csinálunk magunknak. Rengeteg miskolci él külföldön, ez két éve a DVTK kupadöntőjén is kiderült. A 101B-t, az egykori buszjáratot minden miskolci ismeri.

A Kocsonya Farsang nagyon tetszik Feriéknek, a család is megtalálja ilyenkor a kedvükre való programokat. Szerinte egyébként kevés a giccs, nívós, komoly áruk vannak a főutcán, és rendkívül jól szervezett a rendezvény.

– Vendéglátósként sok fesztiválon megfordultam, de ez kiemelkedik és ez egy jó dolog – jelentette ki.

Szüksége van rá

A színháztól a Sötétkapuig sétáltunk. Apáti Pált, a miskolc­tapolcai Rotary Club tagját kérdeztük.

– Évről évre kijövünk erre a rendezvényre. A tapasztalat az, hogy sok érdeklődő van és mindent megnéznek az emberek – mondta. – Amikor meglátják, hogy adománygyűjtésről – a Kocsonya kapcsán is – van szó, gyakran megilletődnek, ám azért vagyunk, hogy beszéljünk a Rotaryról. Apáti Pál fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy nagy szüksége van Miskolcnak az ilyen rendezvényekre és ez jó a klubjuknak a bemutatkozásra is.

A zárónapon lépett színpadra a Reflex-zenekar. A banda egyik alapítóját, gitárosát fellépésük előtt faggattuk.

– Örülök, hogy az eddigi fesztiválokon felléptünk majd minden időpontban – árulta el Bárdos István. – Az időjárás és a hangulat dönti el, hogy melyik a szerencsésebb időpont.

A Reflexet a Diósgyőr indulóval kötik össze – nem véletlenül –, de ismert a Madárijesztő és A miskolci villamoson nóta is.

– Csináltunk belőle háromféle változatot, ami felkerült a honlapunkra. A tavaszi szezon kezdetére az DVTK induló klipje is felkerül, amelyet nemrég forgattunk – árulta el.

A Balajti lett a legjobb

Garbóczi Ferenc szikszói cukrászmester vasárnap délelőtt a Miskolc tortája verseny – amelyet harmadik alkalommal hirdettek meg – zsűrizése (benne Mátyás Rudolf Oscar-díjas szakáccsal) közben kérdeztük. Szerinte a győztes tortát jó lenne, ha egész évben meg lehetne kóstolni és lehetne kapni. Az anyag összetétele dominál és az, hogy melyek ezek a nemes nyersanyagok. A győztes a Balajti Cukrászda gyümölcskocsonyás joghurttortája lett.


Fotók a Kocsonya Farsangról (képekre kattintva láthatóak a teljes képsorok):


Videók:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában