Helyi közélet

2016.02.12. 13:58

Megyénkben is gyűjtik a civilek az élelmiszert

Miskolc - Közel 2500 tonna élelmiszert sikerült megmentenie tavaly a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek.

Miskolc - Közel 2500 tonna élelmiszert sikerült megmentenie tavaly a Magyar Élelmiszerbank Egyesületnek. Elsőre talán soknak tűnik, de az uniós adatokhoz képest, miszerint évente 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki hazánkban, ez a mennyiség csupán csepp a tengerben. Mindezt Ujhelyi Katalin, az egyesület munkatársa mondta lapunknak.

Csütörtökön ugyanis Miskolcon tartott tájékoztatót arról a programjukról, amelynek keretében megalakult a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Élelmiszermentő Hálózat. Ebben kilenc civil szervezet vesz részt, a RECIK Alapítvány pedig koor­dinálja a programot.

„A Magyar Élelmiszerbank Egyesület tíz éve működik, alaptevékenységünk az élelmiszerek megmentése a rászoruló családok részére. Mivel budapesti központtal nem tudunk mindenhol jelen lenni, így nyolc nagyvárosban, köztük Miskolcon is, tavaly képzést indítottunk. Szerettük volna, ha a civilek is megtanulják az élelmiszergyűjtés módját, és helyben elvégzik a munkát” – ismertette Ujhelyi Katalin.

A képzés lezárult, most a hálózat kiépítése kezdődik. A csütörtöki rendezvényen a civilek mellett potenciális adományozókat is hívtak. „A tapasztalatunk az, hogy eléggé adakozóak a cégek. Ma már nem az a kérdés, keletkezik-e felesleg, hanem, mit csinálnak vele” – fogalmazott.

- ÉM-NSZR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában