Helyi közélet

2016.02.03. 17:39

Erősödő, bővülő pillérek

Boldva - A „hagyományos” növények mellett szélesedik a paletta.

Boldva - A „hagyományos” növények mellett szélesedik a paletta.

Amikor a sűrű ködben megérkeztünk Boldvára, a távolban csak a kontúrokat láttuk, és azt, hogy zajlik a munka: a műemlék református templom – egykori bencés monostor – tetőszerkezetének a felújítása. A helyi református egyházközösség Prókai Árpád tiszteletes vezetésével – az egyházmegye hozzájárulásával és az önkormányzat támogatásával – pályázatot nyújtott be a felújításra, ami pozitív elbírálást kapott. Az elnyert 38,5 millió forintból a tetőhéjazat cseréje valósul meg: a több­féle engedély beszerzése után eldőlt, hogy a fazsindelyt műemlék pala váltja.

– A tető után a külsejét is szeretnénk „rendbe tenni”, ehhez ismét megpróbálunk pályázati forráshoz jutni, hiszen a templom művelődéstörténeti szempontból is jelentős, és a turisztikai vonzata miatt is fontos lenne, hogy tovább tudjuk folytatni a felújítását. A környezetének nagy részét már rendbe tettük, de további térkövezések is lesznek – mondta Csabai Gyula polgármester, aki a további feladatokról, célokról is beszélt: – Tovább folytatódik településünkön a közmunkaprogram, mely évek óta egymásra épül, és egyre inkább fejlődik, a terveinkben idén 130 ember foglalkoztatása szerepel.

A legerősebb pillérünk a mezőgazdasági program, önkormányzatunk 15 hektáron gazdálkodik. Természetesen folytatjuk a már hagyományosnak mondható gyógynövénytermesztést, illetve az idén nagyobb területen fogunk olajtököt termelni. Eddig a tökmagot értékesítettük, de azt tervezzük, hogy saját feldolgozásban tökmag­olajat állítunk elő. Tökkombájnunk és mosónk már van, idén pályázunk présre és csomagolóra is, és ha ezeket sikerülne beszerezni, akkor az ültetéstől kezdve az utolsó periódusig minden munkafolyamat nálunk történne. Idén az uborka ter­mesztését is bővítjük. Ezenfelül egy napelemes aszalóberendezésre is pályázunk, melynek több területen is hasznát tudnánk venni.

Kész tervek

– Továbbra sem tettünk le a település belterületén a csapadékvíz-elvezetés megoldásáról, mely már hosszú idő óta problémánk, erre kész tervünk van, mint ahogyan a szociális étkezdénk bővítésére és korszerűsítésére is, bízunk abban, hogy sikerül rájuk pályázati lehetőséget, forrást találni – folytatta Csabai Gyula. – Önkormányzatunk tulajdonában van egy öthektáros terület, melyet évekkel ezelőtt iparterületté minősítettünk: bízom benne, hogy sikerül „felélesztenünk”, mert az a betelepülő vállalkozásokkal munkahelyeket teremtene az itt élők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában