Helyi közélet

2016.02.25. 08:29

Állásbörzét tartottak a Miskolci Egyetemen

Miskolc - Tizenegy kiállító plusz két tagvállalat állás­ajánlatai várták az állásbörzézőket.

Miskolc - Tizenegy kiállító plusz két tagvállalat állás­ajánlatai várták az állásbörzézőket.

Kettő az egyben – ez lett a rendezvény a Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolából érkezett lányok számára. Feltűnő jelenség volt a maroknyi kis csoport, ugyanis a cégek képviselőit leszámítva csupa fiatal srác bóklászott a standok között.

Csorba Adrienn osztálytársaival, tanárnőjük kíséretében érkezett tegnap a Miskolci Egyetemre, hogy adminisztrátori állások után érdeklődjön. Mint elárulta, érettségi utáni 2 éves OKJ-s képzésen tanulnak, májusban zárulnak a vizsgáik, és kíváncsiak voltak arra, hogy milyen cégek kínálnak állást ezen a területen. Kettőnél is találtak ajánlatokat, utóbb kiderült, van még máshol is. Szóval érdemes volt kijönniük. Már csak azért is, mert rendezvényszervezést is tanulnak, így a standokat is megfigyelhették, illetve láthatták, milyen tájékoztató és szóróanyagokkal készülnek a cégek egy ilyen börzére.

Egymásra találni

Első alkalommal rendezett állásbörzét tagvállalatai részvételével a BOKIK égisze alatt működő Észak-Magyarországi Autóipari Klaszter (NOHAC). A kiállítást megnyitó Fükő László, a NOHAC elnöke jelezte: a klaszter célja, hogy segítse a tagvállalatait azokon a területeken, ahol gond van, és közösen lépjenek fel a probléma megoldása érdekében. Ilyen a szakképzett munkaerő hiánya, ezért is hirdették meg ezt a börzét, hogy könnyebben egymásra találjanak a munkaadók és a jövőbeli munkavállalók. A börzére 11 tagvállalat készült standdal, illetve két másikat képviselt a NOHAC.



Dr. Barkóczi István, a BOKIK alelnöke jelezte: a kamarának fontos feladata, hogy a duális képzésbe minél több céget bevonjon, ami a cégek érdeke is, hiszen ennek köszönhetően felkészültebb, a szakma gyakorlati részét jól ismerő, tapasztalattal rendelkező munkavállalókat kaphatnak az iskola elvégzését követően. Persze sok tennivaló van annak érdekében, hogy ne menjenek el a fiatalok innen, ennek egyik eleme a fizetések rendezése – hangsúlyozta.

Itthon tartani a fiatalokat

Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere fontosnak nevezte, hogy a végzős fiatalok ezen rendezvényen is láthatják, hogy – többek között – a NOHAC tagvállalatai tudnak számukra munkát kínálni, ami feltétele, hogy mind többen maradjanak itthon.

Az egyetem arra törekszik, hogy már a hallgatói idő alatt találjanak munkahelyet a diákok, mert csak így lehet őket itthon tartani. Ennek érdekében a Miskolci Egyetem egyre szélesebb oktatási palettát kínál, és 2016 szeptemberében már négy kar 25 képzési szakán indul duális képzés, hogy minél több cég tudjon bekapcsolódni a szakemberek oktatásába – mondta prof. dr. Torma András, az egyetem rektora, aminek fontosságát dr. Deák Csaba kancellár is megerősítette. A részletekre visszatérünk.

- ÉM-UM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában