Helyi közélet

2016.01.15. 13:45

Saul fia – A világsiker előzményei: Zukor és Fox, a két borsodi filmes

Miskolc - Zukor Adolf ricsei míg William Fox tolcsvai születésű. Igazából nevükhöz fűződik Hollywood, az amerikai filmipar, az álomgyár megteremtése. Szántó István írása a szantograf.hu-n.

Miskolc - Zukor Adolf ricsei míg William Fox tolcsvai születésű. Igazából nevükhöz fűződik Hollywood, az amerikai filmipar, az álomgyár megteremtése. Szántó István írása a szantograf.hu-n.

Ne tessenek olyan fájdalmasan felszisszenni, mindkét borsodi születésű honfitársunk zsidó volt. Nem tehetnek róla, mindketten tehetségesek voltak s mindazt amit itthon nem sikerült nekik az óceánon túl megvalósították. Sokan mondják, megírták, hogy Hollywood bölcsője valójában Tolcsva és Ricse között keresendő. Szakmabeliek és filmrajongók ezre zarándokolnak hozzánk e miatt, hogy kegyeletüket leróják, s tisztelegjenek a két nagy koponya szülőházánál. Ha lenne rá szándék, már régen intézményesítettük volna a két mester múzeumát, emlékházát, hogy még több turista látogasson el a környékre. Szerintem ez komoly biznisz lehetne, ha tudnánk élni ezzel a kiaknázatlan lehetőséggel.

Hogy miért is jutott eszembe mindez. Mert ugye van egy közismert vícc, hogy melyek a legnagyobb zsidó ünnepek – a Purim, a Pészach, a Jomkipur , a Golden Globe és az Oszkár díjátadás…. ami ugye azt jelenti, hogy a zsidóság arányait meghaladó mértékben remekel a filmművészetben. Minden náció valamiben jeleskedik. Hofi után szabadon – a cigányok kiválóan hegedülnek, született tehetséggel forgatják a vonót a szárazfán. Na , de mégse húzhatja mindenki a talpalávalót. Így aztán ahol hiányzik a talentum, ott nincs más mint az egyszerű értékteremtő munka.

Nem kellett jósnak lenni ahhoz, hogy a Saul fia című film páratlan sikere szinte tálcán kínálja majd a szalon zsidózást. Sőt mi több jó alkalom a durva antiszemita kirohanásokra. Gondolom akik vérbe mártott tollal írták meg az őszinte véleményüket, közülük egyikőjük se látta még ezt a vásznon. Számukra csak az volt a fontos, hogy megint lehet holokamuzni, értetlenkedni és durván sértegetni az alkotókat. Névtelenül.

Magam se láttam még a filmet. Ám megelőlegezem a bizalmat, ha már ennyi hozzáértő szakember felmagasztalta csak jó lehet. Tehát szeretném majd megnézni. Figyelmeztettek, készüljek fel, hogy a történet, a megkomponált képek megrázóak. Egy új aspektusban tárja fel mindazt amiről nekünk akik szerencsére nem éltük meg fogalmunk se lehet erről a népirtásról.

S még annyit, hogy hirtelenjében nem tudom összeszámolni a zsidó olimpikonokat. Nagyon sokan voltak. Magyar színekben, Magyarországnak hoztak dicsőséget. Szurkoltunk nekik és büszkék voltunk rájuk, amikor a magyar Himnusz felhangzott és ők felálltak a dobogóra. Eszünkbe se jutott, hogy ők zsidók , magyarok. Vagy magyar zsidók.

Különben szólásszabadság van. Akinek előítéletei vannak a filmmel vagy az alkotókkal szemben maradjon otthon, ne menjen a moziba megnézni. Elégedjen meg azzal, hogy egy újabb magyar siker született. Világsiker.

Forrás: szantograf.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában