Helyi közélet

2016.01.25. 15:09

Quintessence Pálinkaverseny - Egzotikus közönségdíjas, a mandarint választották

Onga, Miskolc - Kétnapos rendezvénnyel zárult a Quintessence (VII.) Pálinkaverseny.

Onga, Miskolc - Kétnapos rendezvénnyel zárult a Quintessence (VII.) Pálinkaverseny.

Az Ongai Kulturális Egyesület immár hetedik alkalommal szervezett pálinkaversenyt, melyre rekordszámú nevezés érkezett, hiszen Magyarországon eddig még soha egyetlen egy pálinka és párlat megmérettetésre sem neveztek 1132 mintával. Így nem volt csoda, hogy a nemzetközi zsűrinek három napra volt szüksége, hogy minden mintát kiértékeljenek és végül döntsenek. A viadalnak két napos volt a „záróakkordja” melyet Lillafüreden, a Palotaszállóban tartottak.

Színes programok

Pénteken a 45 nagyaranyérmes pálinka közül a társadalmi zsűri tagjai választották ki a közönségdíjas pálinkát. A rendezvényt dr. Kövér Lászlónak, a pálinkaverseny fővédnökének megnyitója vezette fel. Az országgyűlés elnöke beszédében többek között kiemelte, hogy hazánkban mindig is nagy hagyománya volt a pálinka és borkészítésnek, melyek – méltán – messze földön híresek. Hozzátette: aki ebben részt vesz, az nemcsak a gyümölcsöt, szőlőt szereti és tiszteli, hanem a hazáját, az anyaföldet is, amiben megterem.

A megnyitót követően kezdetét vette a „társadalmi zsűrizés”, melynek végeredménye szerint a csákberényi Pataki Attila mandarin párlata nyerte el a címet, azaz lett a közönségdíjas pálinka. Az estét több kulturális program is színesítette, fellépett a Dolce Dance, akik latin-amerikai táncbemutatót tartottak, illetve Badár Sándor humorista szórakoztatta a jelenlévőket, majd a Milfunktion zenekar koncertje következett.

Másnap, a verseny ünnepélyes eredményhirdetését rendezték meg, ám a szervezők gondoskodtak több programról is, hiszen előtte szakmai előadásokat hallgathattak meg a pálinkabarátok, illetve műhelymunkán vehettek részt. Ezután következett az eredményhirdetés, melyet a pálinkaverseny fő támogatójának, Lakatos Tibornak, az Európa Terv kft. ügyvezetőjének a gondolatai vezettek fel. A pálinkabírálati lapok és a díjnyertes pálinkák nyakcímkéinek átvétele után jött a gála, majd a tombolát követően pálinkabál zárta a rendezvényt.

ÉM-PA


A verseny tényei

Az 1132 nevezett és lebírált mintából 266 volt a kereskedelmi tételek száma, 675 a bérfőzők és 191 a magánfőzők által előállított pálinka és párlat. A zsűri döntése alapján arany oklevelet kapott 125 (11 százalék), ezüst oklevelet 276 (24,4 százalék), míg bronz oklevelet 305 (26,9 százalék) pálinka és párlat, míg 45 champion, azaz nagyaranyérem talált gazdára. A nevezett pálinkák Magyarországon kívül Erdélyből és a Felvidékről érkeztek, helyileg 118 különböző főzdében kerültek kifőzésre.

  • A verseny nagydíjasai

  • Legjobb ongai pálinka: Ongai Kulturális Egyesület cserszegi fűszeres szőlő pálinkája. Legjobb magánfőző: Pavlicsek Csaba. Legjobb bérfőzető: Pucsok Sándor. Legjobb bérfőzde: Mámor Pálinkaház Kft. - Felsőzsolca. Legjobb kereskedelmi főzde: Agárdi Pálinkafőzde Kft. A Quintessence Pálinkaverseny legjobb pálinkája: Pucsok Sándor birs pálinkája.


    Onga, Miskolc - Az Ongai Kulturális Egyesület által szervezett Quintessence (VII.) Pálinkaversenyre rekordszámú nevezés érkezett.


    Onga, Miskolc - Versenyeznek és szakmázhatnak is a pálinka­barátok.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában