Helyi közélet

2016.01.24. 16:09

Huszonhét métert úszott a jég alatt a Kövesdi Vasember

Mezőkövesd - Rossz látási viszonyok között, fél fokos vízben úszott két lék között a Kövesdi Vasember.

Mezőkövesd - Rossz látási viszonyok között, fél fokos vízben úszott két lék között a Kövesdi Vasember.

Mezőkövesd Ismét extrém sportbemutatót tartott Bajzát László, a Kövesdi Vasember. Az elmúlt két esztendőben nem volt alkalom a jég alatti úszásra a Kavicsos-tóban, a mostani tartós hideg viszont 15-17 centiméteres jégpáncélt hizlalt a vízre.

Vasárnap délelőtt körülbelül ezren várták a tóparton, hogy Bajzát ismét két lék között, a jég alatt ússzon. A 11 órai kezdés kicsit csúszott, a lékek kivágása, majd a biztosítókötelek kihúzása tovább tartott, mint gondolták. A tó vize egyébként fél Celsius fokos volt, azaz kicsit melegebb, mint a levegőé. Bajzát László ezúttal 27 méteres távolságot tett meg egy levegővel, védőfelszerelés nélkül a két lék között, a jég alatt.

– Kicsit izgultam, mert nem voltak jók a látási viszonyok, s ilyenkor nem szabad többet csinálni. Van ebből világrekord is, de itthon nem megfelelőek a fölállításához a körülmények. Harminc métert terveztem, huszonhét méter mellett döntöttünk, nulla volt a látótávolság a víz alatt, nagyon iszapos a tó, mert a szokottnál egy méterrel alacsonyabb a vízállás, és koromsötét volt odalent. Nagyon szépen köszönöm a Neptun Speciális Mentők segítségét, s nagyon köszönöm azoknak, akik eljöttek ide - mondta Bajzát, miután megtette a távot, még a jeges vízben.

A sportoló elárulta, egy hete volt a felkészülésre, negyedórás edzéseket csinált a mínusz tíz Celsius fokos hidegben. Fontos, hogy ilyenkor a fejét kell szoktatni a jéghideg vízhez. Míg egy átlagember néhány másodpercig bírja levegő nélkül, ha a feje a jéghideg vízbe merül, ő edzéseken másfél percig trenírozza magát. Azért jól esik neki ezután a meleg környezet, s a meleg vizes fürdő.

Nem gyakorlat, éles helyzet volt a búvároknak

Golej Szabolcs a Neptun Búvár Klub-Mentőcsoport mentésvezetője a bemutatót követően elárulta, ha komplikáció lépett volna fel, az ő feladata lett volna a mentés. A nehézséget a víz hőfoka adta, és sajnos kicsi volt a vízmélység is, alig lehet emiatt látni, a kötél mellett haladt a két biztosító búvár és Laci, hogy biztonságosan kitaláljon a jég alól.

– Télen havonta kétszer közös tréningeket tartunk, hogy szinten tartsuk magunkat, bármikor vízbe szakadhat egy korcsolyázó, vagy egy lékhorgász, akit meg kell találnunk. Ez most éles helyzet volt, biztosítani kellett, minden apró részletre oda kellett figyelni, hogy jól működjön a jég alatti átúszás – árulta el Golej.

A csoportot évente húsz alkalommal is riasztják, főként nyári vízibalesetek miatt. Ha árvíz van, az egész Tisza vonalán dolgoznak, főleg Szegedre és környékére járnak, de a Felső-Tisza vidékén is több felkérést kapnak olyankor.

T. B.


Ismét a jég alá merül a Kövesdi Vasember

Mezőkövesd – Az elmúlt években nem volt rá alkalom, azonban idén újra extrémsport-­bemutatót tart a mezőkövesdi Kavicsos tavon a Kövesdi Vasemberként is ismert Bajzát László.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában