Helyi közélet

2016.01.13. 16:26

Egy csepp retro: Az 1987-es nagy havazás Borsodban

Miskolc - Az 1987 januári nagy havazás Borsodban is alaposan felborította a mindennapokat. Előástuk az Észak-Magyarország korabeli számait, és megnéztük, hogyan számoltak be akkor a hóhelyzetről. 

Miskolc - Az 1987 januári nagy havazás Borsodban is alaposan felborította a mindennapokat. Előástuk az Észak-Magyarország korabeli számait, és megnéztük, hogyan számoltak be akkor a hóhelyzetről. 

"Sűrű hóesés zúdult vasárnap délutántól az országra. Évek óta nem esett már ilyen mennyiségben, s ráadásul metsző hideggel, széllel párosult. A hófúvások miatt közlekedési, ellátási gondokkal küszködött, illetve küszködik megyénk is" - számolt be a hóhelyzetről az Észak-Magyarország 1987. január 13-án.

A kisebb községekbe nem értek el a kenyeret, tejet szállító kocsik, az emberek megfeszített erővel dolgoztak az utak megtisztításán. Az alsóbb rendű utak teljesen járhatatlanná váltak a hóátfúvások miatt, mintegy száz település volt megközelíthetetlen. Encsnél buszok vesztegeltek a hó fogságában, a távolsági járatok és a vonatok pedig többórás késéssel közlekedtek, vagy egyáltalán el sem indultak.

A megyei városi és községi tanácsoknál hóelhárítási operatív bizottságok alakultak, melyek a mentési munkálatokat és az egészségügyi ellátást szervezték meg.  A legkritikusabb helyzet Encs térségében, valamint a Bodrogközben alakult ki.

Miután elállt a havazás, javultak ugyan némileg az útviszonyok, de azért a tél tartotta magát. Az idő nem enyhült, sőt: az extrém hideg nehezítette tovább a mindennapokat. Január 13-án, reggel háromnegyed 7-kor mínusz 26,6 fokot mértek Miskolcon, míg Szendrőládon mínusz 30 fokig süllyed a hőmérő higanyszála. Az utak csúszósak, jégbordásak voltak, a körömi kompnál megfagyva leltek rá egy emberre. A nehezen megközelíthető iskolákban tanítási szünetet, míg a Diósgyőri Gépgyárban január 14-16. között munkaszünetet rendeltek el.

Azóta is emlegetjük az 1987-es nagy telet és az egész ország életet felforgató hatalmas havazást.


[related-post post_id="2986450"]


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában