Helyi közélet

2015.12.04. 12:27

Épül az új, „közös otthon” Bánhorvátiban

Bánhorváti - Zajlik a „Bán Farm” megvalósítása is, mely több funkciót is ellátna.

Bánhorváti - Zajlik a „Bán Farm” megvalósítása is, mely több funkciót is ellátna.

Jó ütemben halad az építése és év végéig el is készül az új községházunk. Egy közel 80 éves épületet fog „kiváltani”, melyben a jelenlegi önkormányzat működik – kezdte beszélgetésünket Földvári István, Bánhorváti polgármestere. – Természetesen pályázati támogatásból készül, a település olyan helyén, amely minden lakos számára könnyen megközelíthető.

Amellett, hogy a lakosság számára is egy modern, korszerű intézmény nyílik, a korábbi polgármester, jelenleg országgyűlési képviselő Demeter Zoltán együttműködésével méltó „közös otthona” lesz Bánhorváti, Tardona, Mályinka és Nagybarca közös hivatalának.

A település vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a szennyvízberuházásuk lezárult és a sikeres próbaüzem után már élesben működik. A pozitív elbírálást követően megtörtént a napelemes rendszerek felszerelése az óvodára, illetve az általános iskolára.

– Ugyancsak zajlik a közmunkaprogram keretében a „Bán Farm” megvalósítása az egykori termelőszövetkezet egyik volt telephelyén – folytatta Földvári István. – A központi épületet már sikerült kívül-belül rendbe raknunk, itt van a közfoglalkoztatottak „központja” és a polgárőrségünk is helyet kapott benne, valamint itt található a garázsa az új falubuszunknak, a polgárőrség Suzukijának is, amiket pályázaton nyertünk és nemrégiben vettünk át.

 

Kamerarendszert is felszereltünk itt, a terveink szerint ezt a településen is tovább bővítenénk. A farmon természetesen most is zajlanak a munkálatok, van mit csinálnunk, hiszen az elmúlt évtizedekben alaposan lepusztult az egész.

Kerítést fogunk építeni, az istállókat felújítani és még számos tervünk van a piac kialakításától egy igazi közösségi térig. Lehetne itt szabadtéri rendezvényeket tartani, de lehetnének akár kiállítások is, kisebb skanzent hoznánk létre, mely a falusi hangulatot adná vissza. Természetesen az anyagi, pályázati lehetőségek függvényében igyekszünk majd mindezt megvalósítani.

Feladatok, tervek

Azt is megtudtuk, hogy a szociálistüzelőanyag-pályázatuk is sikeres volt, az érintettek hamarosan meg is kapják a rájuk eső részt. A polgármester kiemelte, fontos feladatuk a jövőben a település teljes csapadékvíz-elvezető rendszerének rendbetétele, valamint a belső úthálózatunk korszerűsítése, aszfaltozása is.

A sportközpont épületét is fejlesztik, és a Bán-patak meder­rendezése is megvalósulhat 2016-ban. A közterületeket is igyekeznek szebbé tenni fa és dísznövények ültetésével.

– Van tehát tennivalónk és tervünk is bőven, de ez így van rendjén, mert csak így fejlődhet településünk – zárta gondolatait Földvári István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában