Helyi közélet

2015.11.20. 18:20

Elözönlötték Tokajt a pályát választó diákok

Tokaj - „Szabad a pálya” pályaválasztási kiállítást rendezett a megyei Kormányhivatal Tokajban.

Tokaj - „Szabad a pálya” pályaválasztási kiállítást rendezett a megyei Kormányhivatal Tokajban.„Érdekel a nyomozói munka, szeretnél rendőr lenni?” – kérdezem egy fiatal mosolygós lánytól (mert a fiatal lányok mosolygósak).

– Imádom a krimiket – érkezik rögtön a még mindig mosolygós válasz –, ahány bűnügyi filmet lehet, azt mindet megnézem, most is azt találgatjuk, ezek az eszközök mire valók, de nem akarok rendőr lenni, én már ide járok biológia szakra.

Aki tudja, s aki nem

Ez a beszélgetés a Szabad a pálya pályaválasztási kiállításon zajlott le Tokajban, a Tokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium tornatermében a rendészeti standnál csütörtökön délelőtt, ahol azonban olyanokkal is találkoztunk, akik tényleg a későbbi pálya kiválasztásának reményében érkeztek Tokajba.

Így találtunk Gergely Alexre, aki a barátjával együtt a bekecsi iskolából érkezett és a mesterséges villámok tanulmányozásával volt elfoglalva.

– Tulajdonképpen már döntöttem, mert Szerencsen szeretnék tovább tanulni a Bocskai Gimnáziumban. A szüleim azt szeretnék, ha inkább valami szakmát tanulnék, de nekem a gimnázium jobban tetszik. Még nem dőlt el véglegesen.

Kaskó Krisztián Máté ennél már tovább jutott.

– Mezőgazdász leszek – mondja a karcsai iskola nyolcadikosa, akivel a megyei pedagógiai szolgálat standjánál futottunk össze. Maga az elhatározás meglehetősen észszerű, hiszen Karcsa környékén és a Bodrogközben ha valamiből sok van, az a megmunkálható föld. Máté mutatja a rövid tesztet, amit kitöltött, annak az eredménye is azt mutatja, neki érdemes lenne a mezőgazdasággal foglalkoznia, így nincs más tennivalónk, sok sikert kívánunk a választott jövőjéhez.

– Ez csak egy igen rövid teszt – mondja Prémné Horváth Katalin, a B.-A.-Z. Megyei Pedagógiai Szakszolgálat pályaválasztási tanácsadó pedagógusa –, ami inkább az irányultságot, a hajlamot mutatja. Egy komoly vizsgálat ennél sokrétűbb és összetettebb, de akik itt kitöltötték a tesztet, egy későbbi időpontban találkozhatunk, ha igénylik. Krisztián, akkor tavasszal találkozunk?

– Oksa! – felel a karcsai srác és megy tovább, mert sok még a látnivaló.

– Minden nyolcadikost elhoztunk – mondja Hollókőiné Bodnár Mária, az abaújszántói Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola 8. A osztályának osztályfőnöke. – Nem csupán a szántói gyerekekkel érkeztünk, hanem hoztuk a telkibányai tagiskola végzőseit is. Tulajdonképpen a legtöbb gyerek a mi iskolánkban már tudja, hol szeretne tovább tanulni, de hátha akad olyan diák is, aki most kap kedvet valamelyik pályához.

Két helyről is

– Minden évben két helyszínen rendezzük meg ezt az eseményt – mondja Fógelné Kiss Éva, a szervező B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának főosztályvezető-helyettese. – Miskolcon két napon át tart a kiállítás, egy vidéki helyszínen pedig egy napos rendezvényt tartunk. Az utóbbiakra főleg az adott térségből szervezünk iskolákat, de ide most Miskolcról is jöttek osztályok.


Számokban

A tokaji kiállításon 43 kiállító, valamint közel 2000 diák és tanár vett részt. Kérésre a vidéki iskolák utaztatását is megszervezték.


Két évtized után újra

Ha jól emlékszem, akkor körülbelül húsz évvel ezelőtt volt Tokajban ilyen nagyszabású pályaválasztási rendezvény – mondja Posta György, Tokaj polgármestere. – Tavaly Sárospatakon volt, ezért nem gondoltunk volna, hogy idén ismét a zempléni régiót választják. Amikor megkérdezték, tudnánk-e helyet adni idén ennek a rendezvénynek, természetesen azonnal igent mondtunk, hiszen egy ilyen lehetőség azt is jelenti, hogy elismerik azt a munkát, azt a színvonalat, amelyet a tokaji gimnázium képvisel.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában