Helyi közélet

2015.11.29. 11:10

A „világ legjobb tanító nénije” különdíjat kapott

Ózd - Kölyökpezsgővel koccintottak pénteken az ózdi Bolyki Tamás Általános Iskola negyedik osztályos diákjai. Volt ok az ünneplésre, hiszen osztályfőnökük, Sebők Éva elnyerte a Ridikül Magazin idei különdíját, amelyet a Richter Aranyanyu díjátadó keretében csütörtökön este osztottak ki Budapesten.

Ózd - Kölyökpezsgővel koccintottak pénteken az ózdi Bolyki Tamás Általános Iskola negyedik osztályos diákjai. Volt ok az ünneplésre, hiszen osztályfőnökük, Sebők Éva elnyerte a Ridikül Magazin idei különdíját, amelyet a Richter Aranyanyu díjátadó keretében csütörtökön este osztottak ki Budapesten.

Görög Athéna, a magazin főszerkesztője a következőkkel indokolta döntését: „Éva munkájából vidámság árad, Repcével pluszt adnak a gyerekeknek”.

Évát lapunk is bemutatta, ő az, aki egy magyar vizsla, Repce segítségével tart fejlesztő órákat a diákoknak. Ezek annyira népszerűek, hogy már nemcsak a magatartászavaros gyerekek fejlesztésére „használja” Repcét, hanem – a diákok nagy örömére – a tanítási órákra is bejár a kutya.

De Éva néni Repce nélkül is kedvelt a diákok körében. Ottjártunkkor sokan csak a világ legjobb tanító nénijeként emlegették, azt mondták, Éva néninek nincs párja, és mivel negyedikesek, már előre sajnálják, hogy hamarosan búcsút kell venniük osztályfőnöküktől.

Évát egyébként Szűcs Nikoletta, a Kékcsillag Segítőkutyás Egyesület vezetője, Repce gazdája jelölte a díjra. Így fogalmazott: „Ha ő kapná a díjat az idén, az egy nagy köszönöm lenne”.

Koccintás

Végül az Aranyanyu díj máshoz került, de a különdíj is nagy öröm volt a tanárnak, diákoknak és persze az egyesületnek. Péntek reggel a tanulók már meglepetéssel várták Éva nénit, az öröm mellett volt kölyökpezsgő, csokoládé. „Ünnepléssel kezdődött a nap, a gyerekek és a szülők megleptek, rajzoltak nekem és persze koccintottunk” – mesélte Éva.

- ÉM-NSZR -


Kapcsolódó cikk:

Ózd - Míg az óra tart, addig csupán „kollégák”, de a szünetben Repce el nem mozdulna Éva mellől.

A negyedikesek majd kiesnek a padból, annyira jelentkeznek, hogy felelhessenek. Van, aki már másodszor szeretne szerepelni, de Éva néni igazságos, olyanokat választ, akik még aznap nem voltak a tábla előtt. Így óra végére mindenki elégedett, mindenkinek van sikerélménye, mindenki kap tapsot. A kisdiákok egy életre megjegyzik, hogy mi a tulajdonnév, mi a földrajzi név, vagy éppen mi egy könyv, esetleg egy újság neve. De nem csupán Éva néni az oka, hogy a tanulók felelni akarnak, nem csupán az ő érdeme, hogy jelentkeznek és nem bújnak a pad alá, ha a tanári kérdésekre kell válaszolniuk. Még akkor is a magasba lendítik a karjukat, ha a választ nem is tudják elsőre, mert úgy vannak vele, ha már szerencséjük van, kiválasztották őket, majd megjön a jó válasz is. Vagy magától, vagy egy kis segítséggel. De sietni kell, mert, aki először felel helyesen, az kérhet Repcétől, a vizslalánytól egy trükköt, mondjuk, hogy ugasson, adjon pacsit, vagy éppen kukucskáljon. Az utóbbi azt jelenti, a kutya átbújik a diák lába közt, ami vicces, mert hol elfér, hol nem, és ez okoz mókás helyzeteket. Talán éppen ezért ezt kérik a legtöbben. Repce pedig a jutalomfalatot kéri, mert, ami jár, az jár. Ha valaki azt hinné, ez egy mese, az téved. Bár sok a meseszerű elem: a gyerekek felelni akarnak, a gyerekek szeretik az iskolát, s mindez még egy kukucskáló kutyával is meg van spékelve.

A történetért mégsem Nar­niába kellett mennünk, hanem Ózdra, a Bolyki Tamás Általános Iskolába, ahol Sebők Éva négy éve használja az oktatáshoz Repcét. De talán ross­z kifejezés ide, hogy használja, mert mindenki Éva nénije sokkal inkább együtt dolgozik a vizslalánnyal. Az már elsőre kiderül, imádják egymást. Míg az óra tart, addig csupán „kollégák”, de a szünetben Repce el nem mozdulna Éva mellől, sőt folyamatosan puszilgatja. De a tanító néni sem marad távolságtartó a négylábúval, boldogan bújnak egymáshoz, látszik, nem csupán „szakmai” a kapcsolat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában