Helyi közélet

2015.10.12. 00:30

Megújuló energiahordozó Sóstófalván

Sóstófalva - Elkészült a napenergia beruházás Sóstófalván.

Sóstófalva - Elkészült a napenergia beruházás Sóstófalván.

Átadták Sóstófalván az európai uniós támogatással épült 3840 vékonyfilmes napelemből álló áramtermelő rendszert. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei zöldenergia projekt célja, hogy megújuló napenergiával biztosítsa a térség villamos­energia-fogyasztásának egy hányadát. A zöldberuházás hozzájárul hazánk uniós megújuló energetikai célkitűzéseihez és évi 534 tonnával csökkenti hazánk szén-dioxid-kibocsátását. A településen 2015-ben a Széchenyi 2020 program keretében 384 millió forint költségből valósult meg a napenergiás zöldberuházás. A projekt 60 százaléka, 230,40 millió forint a KEOP „Megújuló energia alapú villamosenergia-, kapcsolt hő- és villamosenegia-, valamint biometán-termelés” tárgyú konstrukció keretében elnyert támogatás révén került finanszírozásra, míg 153,60 millió forint önrészt a beruházó SóstóSolar Kft. biztosított. A 3840 vékonyfilmes napelem körülbelül 1,8 hektárnyi területen lett kihelyezve Sóstófalva külterületén.

Az Európai Bizottság kalkulátora szerint az átlagosan 465,7 kW teljesítményű rendszertől a megadott fekvéssel Sóstófalván átlagosan évi 571.4 MWh villamosenergia-termelés várható az elkövetkező 15 évben. A megújulóenergiás rendszer még várhatóan további 10 éven át, tehát összesen 25 éven keresztül fog zöldáramot biztosítani a térségben. A fotovoltaikus kiserőmű által szolgáltatott zöldáramot a beruházó az ÉMÁSZ hálózatán keresztül a KÁT rendszerben adja át. A gerincvezeték fel tudja venni a napenergiából származó áramot, így a jövőben a térség lakó- és közintézményeinek villamos­energia-ellátásának egy része megújuló energiahordozóból fog származni.

ÉM


Tények

A megújuló rendszer által megtermelt villamos energia révén évi 534 tonnányi szén-dioxiddal (CO2 ekv.) csökken hazánk üvegházgáz-kibocsátása. A napelemes rendszer zajkibocsátás nélkül, öntisztuló módon üzemel, talaj-, víz-, valamint levegőszennyezést sem okoz. Az üzemelési idő alatt semmiféle hulladék keletkezésével nem kell számolni. A fosszilis energia kiváltásával a térség károsanyag-kibocsátása is csökken.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában