Helyi közélet

2015.10.04. 08:40

Gumigyilkos a felsőzsolcai körforgó

Miskolc - Több olvasónk is jelezte: a felsőzsolcai körforgóban másféle félgömbsávot építettek, mint a legtöbb helyen.

Miskolc - Több olvasónk is jelezte: a felsőzsolcai körforgóban másféle félgömbsávot építettek, mint a legtöbb helyen. Ám az elvileg biztonságot szolgáló, dupla záróvonal között elhelyezett félgömbök, esetleg épp egy balesetveszély elkerülése végett a záróvonal átlépésére kényszerülőt (is) életveszélybe sodorhatják. Ugyanis a „zsemlék” közepébe vájt horonyban elhelyezett fémkeretes „macskaszemek” megcsúsztatják motort, az autót, jobb esetben „csak” kivágják a gumiját, rosszabb esetben eltérítik a járművet, aminek a forgalmas körforgóban könnyen baleset a vége.

Épp hogy megúszta

Egy olvasónk elmesélte: a minap motoros társaival konvojban haladtak, ő volt az élen. A körforgóban hátrapillantott, hogy követik-e a többiek, ez a pillanat elég volt ahhoz, hogy megtörténjen a baj. A fémkereten megcsúszva a motor oldalára dőlt. Az első kerék abroncsa szétment, őt szerencsére megvédte a ruházata, a csizmája és a bukósisak. Az anyagi kára majd’ 200 ezer forint. Tapasztalatból tudja: egy ilyen találkozást a „normális” félgömbökkel megérzi ugyan az ember, de nem kerül életveszélyes helyzetbe.

A B.-A.-Z. Megyei Rend­őr-főkapitányság sajtóreferensétől, Dobi Tamástól megtudtuk: a rendőrség is észlelte a jelenséget, s meg is kereste a Magyar Közút vezetőit. A kivitelezővel közösen helyszíni bejárást tartottak, s az ügyben folynak a tárgyalások.

Csere, garanciában

Kérdéseinkkel megkerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-t. A válaszból kiderül: az útépítés beruházója a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. volt. A kivitelezést jóváhagyott kiviteli tervek alapján végezték. Mint írják, a turbó körforgalomban az érvényben lévő útügyi előírások szerint fizikai elválasztást kell alkalmazni, erre szolgál az itt beépített acél gömbsüveg. Ez a típus Magyarországon alkalmazási engedéllyel rendelkezik, tudomásunk szerint az országban már máshol is alkalmazták. Eddig negatív tapasztalat nem volt, ezért is hagyta jóvá az építtető a beépítést. Viszont már az átadást követően jelentkeztek a gumiabroncs-károsodások. A rendőrséggel közösen tartott bejárás során meggyőződtek arról, hogy ez a fajta gömbsüveg defekteket okozhat, így kérték a beruházót a probléma orvoslására. Erre az építés során nem volt lehetőség, azonban garanciális kötelezettsége terhére a vállalkozó még idén kicseréli azokat.

ÉM-SzK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában