Helyi közélet

2015.09.09. 08:05

A hagyományok segítenek a mindennapokban Rátkán

Rátka - „A fiatalok, miután elmennek középiskolába, majd felsőfokú végzettséget szereznek, nem nagyon jönnek vissza.”

Rátka - „A fiatalok, miután elmennek középiskolába, majd felsőfokú végzettséget szereznek, nem nagyon jönnek vissza.”

Rátka lakossága még mindig összetartó közösséget alkot. Elsősorban a kisebb közösségek, rokonok, barátok és szomszédok segítik egymást – nyilatkozta Tirk Sándorné, Rátka polgármestere. – Viszont, ha valaki nehéz helyzetbe kerül, akkor az egész település megmozdul. Kicsi ez a közösség ahhoz, hogy ne legyünk összetartóak.

Míg régebben a sváb hagyományok ápolásában és átörökítésében a családok vállaltak jelentős szerepet, jelenleg ezt a feladatot leginkább az intézmények és a civil szervezetek vállalják magukra – erről is beszélt az Észak-Magyarországnak Rátka polgármestere. Rátkán az óvoda és az iskola is német nemzetiségi intézmény, ahol kiváló nevelésben és oktatásban részesülnek a gyerekek. Intézményeinkben magas színvonalú német nyelvi képzés és hagyomány­ápolás folyik.

– Nagyon sok családnál már csak az egyik szülő sváb származású, ezért is fontos település és intézményi szinten a tradíciók életben tartása és továbbadása a fiatalabb generáció számára.

Nem csak rájuk jellemző

Volt olyan időszak Magyarország történetében, amikor a német nyelv, a német származás nem volt előny, ám az elmúlt évtizedek (szerencsére) már nem erről szólnak, szabadon megélhetjük nemzeti identitásunkat.

Manapság viszont sokan elhagyják az országot, többnyire a jobb megélhetés reményében – vetettük fel.

– Öregszik a falu! – fogalmazott Rátka polgármestere. – A fiatalok, miután elmennek középiskolába, majd felsőfokú végzettséget szereznek, nem nagyon jönnek vissza. Ez nemcsak ránk jellemző, hanem a környező településekre is. Ennek a tendenciának a legfőbb oka, hogy nincs munkalehetőség. Szerintem visszajönnének a fiatalok a településre, ha legalább a környező városokban lenne munka. A mai fiatalok mobilak, a távolság nem jelentene gondot számukra.

Vagyis Rátkán is hasonló, megoldandó gondok vannak, mint a megyében másutt.

Feltettük azt a kérdést is: mire büszke leginkább Rátka polgármestere?

– Arra, hogy magyarként sváb származású vagyok! Hogy még mindig a hagyományos sváb értékek mentén éljük a hétköznapjainkat. Igaz, hogy ez manapság nem divat, más a szemlélet a mai világban, de ezek a közösség által elfogadott szokások és értékek átsegítenek minket a nehézségeken.

ÉM-JLI


Rátka - A Rátkai Német Nemzetiségi Települési Önkormányzat szombaton rendezte meg XXII. Nemzetközi Nemzetiségi Fesztiválját a településen. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában