Helyi közélet

2015.08.13. 19:34

Új klip, új lemez a Zanzibartól, optimista üzenetekkel

Budapest - Borsodnádasdon is fellép az újra a régi felállásban zenélő Zanzibar. Interjú: Steklács Miklóssal, a Zanibar együttes egyik alapítójával.

Budapest - Borsodnádasdon is fellép az újra a régi felállásban zenélő Zanzibar. Interjú: Steklács Miklóssal, a Zanibar együttes egyik alapítójával.

Új lendülettel vágott bele a lemezkészítésbe a Zanzibar zenekar. Az új impulzusokat régi tagok adják, ugyanis a jelenlegi felállásban az alapítók zenélnek újra együtt. Steklács Miklóssal beszélgettünk.

2014 fontos év a zenekar életében, hiszen régi-új felállásban zenéltek tovább. Hogyan jöttek össze újra az alapítók, és milyen újra együtt zenélni?

Steklács Miklós: Az alkotó közösséget próbáltuk újra összehozni, Gabszi régen is meghatározó dalszerzője, mozgatórugója volt a zenekarnak, egy vele folytatott beszélgetés során döntöttük el közösen, hogy visszajön a csapatba. A dolog érdekessége, hogy véletlenül pont ugyanabban a pizzéria-kerthelyiségben volt a beszélgetés, ahol napra pontosan öt évvel előtte, 2009. szeptember 12-én közösen úgy döntöttünk, Gabszi kiszáll a Zanzibarból.

Az új dal, a Ha ennyi kell igazán markáns riffel és acélosan szól, csak a vásott fül számára tűnik kicsit rockosabbnak, mint az elmúlt évek dalai, vagy ti is úgy érzitek?

Steklács Miklós: Ez ilyen lett. Nem próbáltunk tudatosan rockos vagy nem rockosak lenni. A Zanzibar zenéje színes, sokféle stílus, sokféle dal, vannak keményebbek és egészen poposak is. Az biztos, hogy élőben eléggé rockos, ahogy megdörren az új nóta, és a zenekar, de Rita énekhangja a legkeményebb hangzást is „eladja”, a stúdió­felvételeknél sokszor más szempontok is számítanak.

Az év végére jön az új album, milyen korongra számíthatunk, hogyan készült, állt össze az anyag?

Steklács Miklós: Ahogyan az Ádám keresi Évát lemezt, ezt is Varga Gáborral, „Warezzel” készítjük. A dobokat Kiskunhalason a Bende stúdióban, a gitárokat Budapesten Gabszinál és Kiskőrösön, az éneket és a basszusgitárt szintén Kiskőrösön vesszük fel. Szóval sok helyen készülnek a sávok, van olyan is, hogy egy időben. A dalok főként az utóbbi két év terméseiből lettek kiválogatva, de van rajta egy régi dal is, ami az első Zanzibar-dalok egyike volt, de csak most kerül majd fel cd-re, és van olyan is, ami az utolsó hetekben született. Izgalmas stádiumban van a munka, most alakulnak ki a dalok végleges formájukban. Határozottan Zanzibaros lemez lesz. Változatos és alapjában véve optimista üzenetű.

Hogy telt a nyár, volt-e pihenés a koncertek és a lemez munkálatai közt?

Steklács Miklós: Folyik a munka. Hétvégén koncertek, hét közben lemezkészítés. Nem sok pihenésre van idő, de nem is vagyunk azok a pihenős fajták. Szeptember elején egy hetet Erdélyben töltünk, koncertezünk is, kirándulunk is, ott majd aktívan kipihenjük a nyár fáradalmait…

A napokban Borsodnádasdon léptek fel, milyen buli lesz?

Steklács Miklós: Az elmúlt hetekben a hét végére már alig várjuk, hogy kiszabaduljunk a stúdiózásból és utazzunk, koncertezzünk. Ez mindig új energiát ad a zenekarnak. Így lesz ez most is, koncertezünk egy jót! Mindenkit szeretettel várunk, a koncert ingyenes.

ÉM-HI


A Zanzibarról

1999. január 2-án alakult meg három másik ceglédi együttes – az Artéria, a Space Box és a Fear of Silence – néhány tagjából (Sidlovics Gábor József (Sidi), Nagy Gábor (Gabszi), Steklács Miklós (MikC) és Kovács András Donát (Doni)) akkor még énekest keresve.1999. január 1-jén az akkor még rendőrként dolgozó Terecskei Rita igazoltatta a szilveszteri buliból hazatartó autó utasait, Sidit, Gabszit, MikC-t és Donit. Rita elengedte a fiúkat, ezért (akkor persze még csak viccből) énekesnőjükké fogadták. Másnap este egy ceglédi szórakozóhelyen Sidi és Gabszi meglátta Ritát, miközben pótszilveszterezett barátnőivel, és egy Janis Joplin-dalt énekelt. Ekkor a fiúk úgy döntöttek, hogy Ritát tényleg felkérik arra, hogy a Zanzibar énekesnője legyen. Kapott egy Kimnowak kazettát, amiről két számot kellett megtanulnia másnapra. Január 2-án a mai öt tag elkezdte egy ceglédi próbateremben az első dalok gyakorlását.

Az együttes nevét Sidi bátyja ajánlotta a figyelmükbe, pontosabban Vámos Miklós Bár című könyvét, amiben szó esik egy két világháború között létezett Zanzibár nevű budapesti szórakozóhelyről, ahová zenészek, színészek, bohém figurák jártak szórakozni. Valamint szó esik Zanzibár szigetéről is, ahol jellemző a napsütés, a vidámkodás. Ezért volt szimpatikus, számukra ez a név, és persze azért is, mert jól cseng.

2001-ben jelent meg a Zanzibar első albuma Nem vagyok tökéletes címmel. Később aranylemez lett. Az albumról három kislemez jelent meg: a Nem vagyok tökéletes, a Vágyom rád és az igazi áttörést hozó Szólj már. Ekkor a Zanzibar a Venus együttessel turnézott országszerte, és egyre nagyobb népszerűség fogadta őket mindenütt.


Zanzibar-koncert Borsodnádasdon

A Zanzibar együttes borsodnádasdi koncertje az Alsó-tónál lesz augusztus 15-én, este fél 8-kor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában