Helyi közélet

2015.08.26. 09:05

Távozóban: "Jó kis hely, nagyon jól éreztük magunkat"

Miskolc - E mondatot nem egy hotelről, hanem egy szülészetről fogalmazta meg egy édesanya. A megyei új szülészetéről.

Miskolc - E mondatot nem egy hotelről, hanem egy szülészetről fogalmazta meg egy édesanya. A megyei új szülészetéről.Igaz, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház új szülészet-nőgyógyászati osztályát már kétszer is átadták, a beköltözésig még eltelt egy kis idő. Július 17-én azonban ez is megtörtént.

– Alaposan fel kellett készülnünk rá. Két csapat állt fel, az egyik a régi helyünkön, a másik az újon. Alapvetően délig ott, déltől már itt történtek a szülések, császáros műtétek, de némi párhuzamossággal is számoltunk. A biztonság kedvéért megbeszéltük a MISEK-kel, hogy ha kell, ők is besegítenek, de nem volt rá szükség – idézi fel dr. Nagy Gábor osztályvezető főorvos.

Sikeres „hadművelet”

Kérdem a főnővért, Bársony Istvánnét, izgult-e előtte, hogy sikerül-e rendben levezényelni a „hadműveletet”.

Izgult bizony. De mint dr. Farkas László megjegyzi: mindenki izgult. Ráadásul a nagy napon mindenki közreműködött, több dolgozónak még a hozzátartozói is besegítettek.

– Egészen más volt a helyzetünk, mint a Csillagpont központi épületébe beköltözőké, hiszen ott a teljesen új berendezés is adott volt. Ezzel szemben mi például a kórtermekben felállítottuk a betegeket az ágyaikról, aztán ugyanazon ágyakra itt fekhettek vissza – szemlélteti a nehézséget egy példán az osztályvezető.

De hol is van az az itt? A volt traumatológia épületrészében, amelynek bejárata mellett játszósarkot rendeztek be a kisgyermekek részére. Most is két csöppség színez a kifestőkönyvben. Szilvi és Tímea édesanyja most várja a harmadik babát. Itt először jár még.

– Szép, jó, tiszta. A régiben nem volt ennyi hely – összegzi tapasztalatát.

– Tudtam, hogy ez tetszeni fog, sajnos nem az én ötletem volt, hanem Pelczné dr. Gáll Ildikóé, az Európai Parlament alelnökéé, aki az egyik átadás előtt rákérdezett: „Na és hol a gyerekváró?!” – árulja el beszélgetésünk közben dr. Nagy Gábor.

A járóbeteg részlegen nyolc rendelőt alakítottak ki.

– Alapelvünk volt, hogy szabad rendelő hiányában ne legyen fennakadás. A mi betegeink zöme nem miskolci, a buszok menetrendjéhez kötődik az érkezésük, nehéz ütemezni – mondja.

Azt nyomban megállapítjuk, hogy minden várakozónak jut ülőhely (a régi helyről ez aligha volt elmondható). Hogy mégis az ajtók körül tömörülnek, magyarázható azzal, hogy az elektronikus kijelzésű hívórendszer még nem működik, de hamarosan vége a „kurjongatásos”, név szerinti behívásnak is.

Bekukkantunk a rendelőkbe. Úgy reagálunk, mint a régi, kopott vizsgálóasztalokhoz szokott betegek többsége: kinyílik a szemünk, s elmosolyodunk a vidám színekben pompázó újak láttán. A „zöld szobák” a nőgyógyászati betegeké, a „narancs szobák” a terheseké. Mindben elkülönített vetkőző, szőnyeggel, ami csak annak természetes, aki a régi helyen nem járt. A rendelők átjárhatók, a kismamákat nem kell ki- s beküldözgetni a különböző vizsgálatokra.

Bejárjuk az osztály valamennyi egységét, bekukkantunk néhány betegszobába is. Hangácsiné Mészáros Nikolett már hazaindulásra készíti fel pici fiát, Botondot.

– Nagyon jó kis hely, jól éreztük magunkat – mond véleményt.

Lassan belakják

Felteszem a kérdést az osztályvezetőnek: miként tudná tömören megfogalmazni a különbséget a volt és a jelenlegi körülmények között.

– Most jutottunk Európába – hangzik a válasz.

Kérdem, derült-e ki hiányosság az elmúlt hetekben, de ilyet nemigen tudnak mondani.

– Talán csak annyi: azzal, hogy kisebbek a kórtermek, s nagyobb területen vagyunk, többet kell gyalogolnunk, viszont nem kell lépcsőznünk –mondja a főnővér. – Egy kicsit szokatlan, hogy magában az épületben más ellátás is van, nem „magunk” vagyunk, s olykor egy-egy betegünk is eltéved. De lassan megszokjuk, belakjuk az új helyünket. Ha pedig a koraszülött osztály is átköltözik (szeptember elején), akkor elmondhatjuk, hogy megvalósult a régi vágyunk.


Fontos különbségek, egyértelműen az új javára

A részletekre is kitérve néhány alapvető változás: korábban összesen 6 szülőágy volt, most 10. Ha a földszinti szülőszobán kiderült, hogy császáros műtétre van szükség, az anyát a harmadik emeleti műtőbe kellett vinni. Előfordult, hogy a 2 lift egyike sem működött, s kézben kellett a hordágyon felszállítani. Az újszülötteket szintén a rendelésre várakozók tömegén vitték át a liftig a másik részlegre. Márpedig az időfaktor az osztályvezető szerint tán’ egyetlen más orvosszakmában sem ennyire szorító: másodperceken múlhat nem egy, de két ember élete. Most az első emeleten vannak a szülőszobák, az egyágyas szülőszobában szükség esetén ugyanazon légtérben elvégezhető a „császár” is. Külön szinten van az egynapos sebészet, a megfigyelővel együtt. (A műtőasztalok darabja 12–16 milliót kóstál.) Ha abortuszra bekerül egy nő, itt nem tudja meg a fél falu, hogy mi dolga volt. A hüvelyi és a hasi nőgyógyászati műtők más szinten vannak, nem kell a fertőzésveszély megelőzése céljából egy-egy órára leállítani a teljes sterilizálás miatt a műtéteket.Van újdonság, amit a laikus is észrevesz. Ilyen a pszichológus szobája (nem kötelező igénybe venni a szolgáltatást, de van rá lehetőség. Kulturált helye van az anyakönyvezésnek is. Arra is gondoltak, ha valakivel sorsdöntő tényeket kell közölni, azt ne kutyafuttában tegyék, intim környezetet biztosítottak hozzá. Feltűnnek a modern, elektromos szülőágyak is, amelyeken csaknem ülő helyzetben is lehet szülni, sőt még a deréktámasz keménységét is be lehet állítani. Darabja 10 millió forint, egyelőre három van belőle. S el ne feledjük: itt már a teljes építészeti egység légkondicionált!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában