Helyi közélet

2015.08.04. 14:03

Interjú: Bordee

Miskolc - Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere Bordee volt, aki már több mint 20 éve aktív részese a miskolci party-életnek és egyben az Elektróger rendezvénysorozat oszlopos tagja, valamint a Factory Fesztivál főszervezője.

Miskolc - Szabi (Szinva Rádió) beszélgető partnere Bordee volt, aki már több mint 20 éve aktív részese a miskolci party-életnek és egyben az Elektróger rendezvénysorozat oszlopos tagja, valamint a Factory Fesztivál főszervezője.

Szabi: Mikor kerültél közel a zenéhez?

Bordee: A zene mindig is közel állt hozzám, szóval már iskolás koromban sokfajta stílust és irányzatot nyomon követtem,hallgattam. Aztán a 90-es évek elején az Ifiházban volt egy "New Wave" nevezetű bulisorozatom, ahol mondhatni minden elkezdődött, ezután pedig berobbant az elektronikus hullám, a kilencvenes évek közepe felé... Ennek a szele hamar megérintett bennünket is. Volt egy kis baráti közösség... Suta/Liquid Limbs, Astro, akivel a mai napig az Elektrógert is csináljuk,meg voltak még páran ebben a baráti csapatban,akikkel elkezdtünk az elektronikus bulikat szervezni, csinálni. Létezett anno a Kisavason egy Factory nevezetű hely, ott voltak az első megmozdulások,aztán a kilátóban szintén üzemeltek partyk, de a Vian klubban egyaránt remek rendezvényeket sikerült összehozni,valamint meg kell még említenem a Szikla discot is, ahol egy bő évig csináltuk a "fesztivál" a kis teremben. :) 1999 környékén Astroval elhatároztuk,hogy adunk valami nevet a bulisorozatnak,így indult el aztán az Elektróger ami idén ünnepli 15 éves fennállását. Ezzel a névvel pedig szintén volt a kilátóban egy második etapunk ami megint csak nem volt rossz,közben pedig csináltuk az Elektróger-majálisokat, amit a mai napig nagyon sokan emlegetnek,és számunkra is meghatározó események voltak. A Technika házában ugyancsak volt három nagyon emlékezetes este ahová többek között Meat Katie-t is sikerült elhoznunk,ami elég komoly dolognak számított akkor. Egyébként a Technika házában azért volt jó, mert oda tényleg azok jöttek el akik szeretik ezt a zenét.

Szabi: Hogyan lehet ennyi idő után is fenntartani a zene utáni érdeklődést?

Bordee: Azért mi sok mindent csinálunk... Az elektróger igaz már ritkábban van, de voltak mostanában is nagyon jó bulik Ludmillával, Palotaival, Budaival és a Factory fesztiválon is lesz bőven "trógerkedés". :) Szóval idővel nyitottunk más zenei irányzatok felé,hiszen egzisztenciális kérdések is közbeszóltak meg eleve érdekelt minket más,és akkor jött a video discozás amit először Astro kezdett el. Volt egy horvátországi nyaralás 10 éve ahol rákattantunk erre az egészre, ebből pedig született egy sorozat,ami a mai napig tart a Helynekemben. Azt csináljuk amit szeretünk,így nem lehet okunk panaszra.

Szabi: Factory Fesztivál?

Bordee: Hivatalos megnevezése Maradj Miskolcon - Factory Fesztivál, ami egy 5 hónapos szervezői munkának lesz a vége, vagyis feltesszük az i-re a pontot csütörtök este amikor kinyit a fesztivál. Először úgy gondoltuk,hogy ettől egy kisebbet csinálunk,aztán aszerint jöttek az események,hogy eldöntöttük akkor csináljunk egy nagyot,ezzel pedig a környék egyetlen olyan eseményét hoztuk létre ami kifejezetten a fiataloknak szól. Az elmúlt két évben egy másik csapat szervezte a rendezvényt,amit itt is nagyon köszönök nekik,hiszen nemcsak hogy életben tartották,de fejlesztették,és azt gondolom,hogy remek irányba vitték el. Meglátták az irányvonalat ami felé specializálódva egy bizonyos szegmenst kiválasztva,arra rámenve életben tudott maradni, és fejlődni a fesztivál. Most pedig már ott tartunk,hogy három nap,és azon gondolkozunk,hogy jövőre nyitunk a 30+ generáció felé a programok terén (is). Az idei fesztiválon a fő headlinerei azért a populárisabb irányt képviselik majd, mint például a Halott Pénz(csütörtök) vagy a Punnany Massif akik igazi showt fognak varázsolni szombat este a nagyszínpadra. Külön csemegének ígérkezik Jay Lumen és Budai péntek esti játéka is, ahogyan a Brains koncertje. Az idei évre, egy képzőművészeti installációs-szobor pályázatot is meghirdettünk. A pályázat célja az volt, hogy alkotómunkára ösztönözzék a kreatív fiatalokat, valamint hogy az elkészült alkotások, szobrok, installációk extra vizuális élményt nyújtsanak a fesztivál ideje alatt. A pályaművek akkor sem tűnnek el, ha vége a bulinak, ugyanis a Helynekemben továbbra is megtekinthetőek lesznek a remekművek. A belvárosi klub külön pénzdíjjal jutalmazza a legjobb alkotást.

Szabi: Tervek?

Bordee: Most csakis a fesztiválra koncentrálok minden más csak ezután jön..:) De elárulhatom, hogy novemberben érkezik az Elektróger 15. születésnapi zsúrja, így arra is készülünk már hatalmas lelkesedéssel.: )

Szabi: Köszönöm a beszélgetést, további sikereket Neked!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában