Helyi közélet

2015.06.20. 19:27

Kicsi ünnep után jön a nagy munka

Olaszliszka - Projektzárót tartottak az olaszliszkai Tanoda program résztvevői.

Olaszliszka - Projektzárót tartottak az olaszliszkai Tanoda program résztvevői.

A szokásosnál is nagyobb volt a nyüzsgés csütörtökön az Olaszliszkai Fejlesztőházban, amely már évek óta ad otthont az ökumenikus segélyszervezet helyi tanodaprogramjának.

Árvíz után

A történet úgy kezdődött, hogy a segélyszervezet az 1998-as és 2000-es nagy bodrogi árvizek után úgy döntött, marad Olaszliszkán, és megpróbálják felmérni, akad-e még olyan terület, ahol lehetne segítséget nyújtani. A felmérések és interjúzások után döntöttek úgy, lassan, de fokozatosan beindítják a tanodaprogramot, hiszen amíg az óvodában a szegényebb, sokgyerekes családok gyerekei még tudják tartani a lépést kortársaikkal, addig az általános iskolába kerülve egy idő után elindul ebben a rétegben a lemaradás.

Az első három évben nem csináltak mást, mint folyamatosan játszottak a gyerekekkel, semmilyen oktatást, képzést nem vittek a programba. Amikor sikerült elnyerni az olaszliszkai hátrányos helyzetű gyerekek bizalmát és figyelmét, akkor kezdték szép lassan bevonni a programba a tanárokat is. Először egy kis fizikát, egy kis matekot csempésztek a játék közé, majd megjelentek a pszichológusok is, és mire a gyerekek észrevették volna, már nyakig benne voltak a képzési programban.

Egyénileg

Ezek a képzések teljesen egyénre szabottan működnek. A fejlesztőház lassan olyanná vált, mint egy felturbózott napközi, hiszen nem volt kötelező oda eljárni, de aki vállalta, hogy belép a házba, az azt is elfogadta, neki is tennie kell a sikerért. Igyekeztek a motivációt végig fenntartani, tehát olyan feladatokat is belekevertek a megoldandók közé, amelyeket az adott gyerekek már készségszinten tudtak, így a sikerélmény mellett könnyebb volt feldolgozni, hogy azt is gyakorolni kellett, ami nem ment annyira.

A mostani, csütörtöki program egy uniós pályázat lezárása volt, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy ezzel véget is ért a program. A segélyszervezet helyi munkatársai is vallják, a folyamatosság a fontos, hiszen amióta a tanodaprogram működik, olyan előfordult, hogy valamelyik gyerek egy-egy tárgyból megbukott, olyan viszont nem fordult elő, hogy bármelyikük évismétlővé vált volna, valamennyien sikeres pótvizsgát tudtak tenni a programon belüli foglalkozásoknak is köszönhetően.

A most lezárult projektben 47–48 gyerek vett részt, de összesen meghaladja a százat azoknak a száma, akik érintőlegesen részt vettek a programban.

Ahogy megtudtuk, a programok a nyáron is várják az olaszliszkaiakat, hiszen egy-két hét szabadságolást kivéve egész nyáron nyitva lesz a ház ajtaja a helyiek előtt.

ÉM-BG


A segélyszervezetről

Az 1991-ben alapított Ökumenikus Segélyszervezet Magyarország egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert karitatív szervezete.

Az alapító egyházak összefogása ma már szakemberek, önkéntesek, adományozók és felelős vállalati partnerek egyre bővülő közösségeként segíti a bajbajutottakat és nélkülözőket. A segélyszervezet a nemzetiségi, vallási és világnézeti hovatartozásra való tekintet nélkül, a legszigorúbb szakmai és átláthatósági követelményeknek megfelelve nyújt segítséget a rászorulóknak Magyarországon, a Kárpát-medencében és a nemzetközi közösség részeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában