Helyi közélet

2015.05.14. 00:10

Közlemény - Felszámolás-közeli helyzetben a Miskolci Piac Zrt.

Miskolc - A város ígéri: nem veszítik el megélhetésüket az árusok.

Miskolc - A város ígéri: nem veszítik el megélhetésüket az árusok.

A város nem felelős a Miskolci Piac Zrt. hitelválságáért, de elkötelezett a Búza téri piac működtetése mellett, részben a lakosság érdeke, részben gazdasági megfontolások miatt. Ezért az önkormányzat minden lehetséges módon segíteni fogja, hogy az árusok megtarthassák helyeiket és senki ne veszítse el a megélhetését – mondta Dr. Kriza Ákos azon a Városházán megrendezett fórumon, amelyet az érintettek kérésére hívott össze.

A polgármester tájékoztatta a piacon dolgozó vállalkozókat a válsághelyzet kialakulásának valódi okairól: A Miskolci Piac Zrt. egy 2005-ben felvett hitelt görget maga előtt, amelynek kamatokkal növelt összege mára eléri a 2,4 milliárd Ft –ot. Mostanáig csak a kamatait tudta fizetni, a tőkerészét nem. A hitelező pénzintézet ezért felmondta a szerződést.

A Piac gazdálkodását a Miskolci Piac Zrt. végzi, amelynek az önkormányzat kisebbségi, mintegy 30%-os tulajdonosa; ezért a menedzsment döntéseibe - így a hitel visszafizetésének mikéntjébe - nem volt, és most sincs beleszólása. Valójában a cég tulajdonosi szerkezete sem rendezett, hiszen az üzemeltetést is végző többségi tulajdonos részvényeinek egy részét érintően jelenleg polgári per zajlik.

A cég egyébként 400 millió Ft földhasználati díjjal is tartozik az önkormányzatnak.

A válsághelyzetet okozó, a piacot üzemeltető többségi tulajdonos azt várja a várostól, hogy mondjon le több százmillió Ft értékű vagyonról és közpénzről a hitel egy részének elengedése fejében.

Az önkormányzat azonban ezt nem teheti meg.

A város és a Piac Zrt. vezetése több alkalommal közösen tárgyalt a hitelintézettel a kölcsön rendezésének lehetséges módjairól. A feltételek azonban a város számára minden esetben elfogadhatatlanok voltak.

Dr. Kriza Ákos tájékoztatta az árusokat, hogy a hitelszerződés felmondását valószínűleg a Miskolci Piac Zrt.-vel szembeni felszámolási eljárás megindítása követi.

Megnyugtatta azonban a jelenlévőket: ha megindul az eljárás, innentől fogva a felszámoló működteti tovább a piacot. A törvényszék ugyanakkor vagyonfelügyelőt rendel ki, aki a hitelezők és a piacosok érdekeinek szem előtt tartásával végzi a munkáját.

A piac működését pedig a felszámolási eljárás önmagában nem veszélyezteti. Amellett, hogy jogszabályi garancia van a működtetés biztosítására, a felszámoló és a hitelező érdeke is ez.

Az árusok tehát dolgozhatnak tovább, a vásárlók pedig remélhetőleg semmit nem fognak érezni a folyamatból. A polgármester ígéretet tett arra, hogy a város megteszi a szükséges lépéseket a piac zavartalan működésének biztosítására.

A fórumon elhangzott, ha az eljárás során a felszámoló az épületet értékesítésre meghirdeti, elképzelhető, hogy a város vevőként megjelenik.

Bár az eljárás lezárásával, így a Miskolci Piac Zrt. megszűnésével, az árusok bérleti szerződései megszűnnek, az új üzemeltető azonban azokat ismét megkötheti.

Az önkormányzatnak tehát nincs szerepe abban, hogy a Miskolci Piac Zrt. válságba került – hiszen nem vett részt az üzemeltetésében.

Mivel azonban a városnak fontos, hogy a piac működhessen, annak megmentéséért mindent meg fog tenni.

Miskolc, 2015.05.13.

Sajtó-és Infokommunikációs Iroda

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában