Helyi közélet

2015.04.09. 10:36

Küldjön hírt - "Tavasz van! Gyönyörű!"

Miskolc - "Iskolánkban március hónap a tavaszvárás jegyében telt. Március 8-i nőnapi köszöntésként férfi kartársaink ünnepi iskolarádiós műsorral, versekkel, zenével, az aulában kivetített virágképekkel fejezték ki tiszteletüket" - beszámoló a Munkácsy Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Tagiskola közelmúltbeli programjairól.

Miskolc - "Iskolánkban március hónap a tavaszvárás jegyében telt. Március 8-i nőnapi köszöntésként férfi kartársaink ünnepi iskolarádiós műsorral, versekkel, zenével, az aulában kivetített virágképekkel fejezték ki tiszteletüket" - beszámoló a Munkácsy Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Tagiskola közelmúltbeli programjairól.A hónap elején 7. és 8. évfolyamos diákjaink "Öveges programon” vettek részt az Avasi Gimnáziumban, kísérő nevelőik Kőváriné Gálos Erika, Timkóné Wolf Zsuzsanna, valamint Bikszegi István tanárok voltak. A tanulók látványos fizikai, kémiai bemutatott kísérletek után maguk is kísérleteztek, mely nagy élmény volt számukra.

Óvodások jártak iskolánkban. Játékos matematika órán vettek részt, melyet Hadobásné Ványay Enikő pedagógus tartott. Bizonyára sok gyermeknek tetszett a játszva tanulás, és reméljük, beiratkozáskor a mi iskolánkat választja majd. Mindehhez hozzájárul az informatika teremben töltött idő, Márton Attila tanár úr vendégeként. Az "Arany ecset" városi rajzpályázaton tanítványaink szép sikert értek el, Szabó Luca és Glonczi Dániel négy díjból kettőt elhozott, s ott voltak a "Színház az egész világ"rajzpályázat díjkiosztó ünnepségén is. Örülünk a sikereknek, sok tehetséges gyermek tanul iskolánkban, s büszkék vagyunk arra, hogy itt teszik meg első szárnypróbálgatásaikat.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékműsorát hosszabb előkészület, felkészülés előzte meg, kezdve a tanulói gyűjtőmunkáktól az énekkari próbákig, a díszlet tervezésétől, a megvalósítástól a néptáncosok koreográfiájának megalkotásáig, a lépések, mozdulatok gyakorlásáig, elsajátításáig, a műsor szereplőinek felkészüléséig. Tanulóink szép, felemelő megemlékezést adtak elő. A gyerekek odaadó munkáján túl köszönhető ez az őket segítő, irányító pedagógusoknak: Homokiné Czövek Henriettának, Tóthné Kurt Katalinnak, Kulcsárné Sipos Julianna és Dobogné Dancs Zsuzsanna művész-tanároknak, Sóváriné Bartha Katalinnak, Dozsnyákné Holló Emese és Zelenák Ottó táncpedagógusoknak, Réz Tamás zongorakísérőnek, Ködöböcz Viktor klarinét- művésznek Szunyogh Szilviának. A rendezvényt iskolánk igazgatója, Balogné Pálfi Gabriella ünnepi beszéde zárta." Mert magyarnak születni, önmagában még sem nem végzet, sem nem dicsőség. Hanem feladat! Minél nagyobb, nehezebb feladat, annál drágább, gazdagabb ajándék. Minden nemzet csak addig él a Földön, amíg saját feladata, értékes jellemvonása van. Találja meg a magyar önmagát! S ha megtalálta, megmentette jövendőjét." - idézte Ravasz Lászlót, befejezésként pedig a mai kor emberének felelősségét emelte ki" Az ünnepünk akkor éri el a célját, ha átérezzük ezt a felelősséget, és az adósságunkat, amellyel 48 hőseinek tartozunk, hogy nem volt hiábavaló akkori áldozatuk."Tavaszi versmondó versenyünk sikeres volt tanulóink körében.

A hónap zárásaként Kisgyőrben csoportos tehetséggondozó pályázat keretében, pedagógus- diák szülő kapcsolatrendszert fejlesztő témában megszervezett kiránduláson 40 fő vett részt, diákok, mentorok, szülők. A miskolci Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolából kísérő nevelők, és 8 diák iskolánkból pedig 20 tanuló. Túráztak, megnéztek egy régi három osztatú parasztházat és pincét, melyet a tulajdonosa mutatott be, a Faluház melletti csűrben a helyi iskola egyik tanára tartott kiváló interaktív néprajzi előadást Megcsodálták az életnagyságú fafaragásokat. A diákokat Gonda Anita, Dozsnyákné Holló Emese, Szunyogh Szilvia és Kulcsárné Sipos Julianna művész- tanárok kisérték. Minden résztvevő élményekkel gazdagodva tért haza.

Intézményünk aulájában kiállítást rendeztünk a napközi otthonos csoportok tavaszi munkáiból, a gyerekek nem kis örömére. Sokszor meg- megállnak a paravánok előtt, gyönyörködnek a szép alkotásokban, Azok a tanulók is, akik nem napközisek. Az intézménybe belépő vendégek, szülők is megtekinthetik a tanulók közösen készített munkáit, melyek nem csak szépségükkel megragadóak, de diákjaink számára közösségformáló is. A hónap végén már a húsvéti ünnepre készültünk versekkel, tojásdíszítéssel, a húsvéti néphagyományok megismerésével. Egy kedves locsolóverssel kívántunk kellemes húsvétot mindenkinek, és sok hímest a locsolkodóknak:

"kelj fel párnáidról, szép ibolyavirág,

Nézz ki az ablakon, milyen szép a világ!

Megöntözlek szépen az ég harmatjával,

Teljék a tarisznya szép piros tojással!"

Győrffy László Jánosné

a Miskolci Herman Ottó Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Munkácsy Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Tagiskolájának pedagógusa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában