Helyi közélet

2015.03.11. 16:04

Küldjön hírt - Változatos programok a Munkácsy iskolában

Miskolc - "A téli szünet után tanulóink ismét változatos programokon vehettek részt" - beszámoló a Munkácsy Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Tagiskola közelmúltbeli programjairól.

Miskolc - "A téli szünet után tanulóink ismét változatos programokon vehettek részt" - beszámoló a Munkácsy Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Tagiskola közelmúltbeli programjairól. Januárban művészeti vizsgák voltak táncból (néptánc, modern tánc) és zenéből, melyeken a szülők, vendégek szép számmal vettek részt. A néptánc vizsgán bemutattak például dunántúli ugrós motívumokat, kanásztáncot, üveges táncot, rábaközi, hegyközi, kalocsai, székelyföldi és szilágysági táncokat, modern tánc kategóriában pedig tréninget és etűdöket. A zenei vizsgán népi énekekben, a citerazenekar által játszott dallamokban, furulyán bemutatott művekben gyönyörködhetett a közönség. A bemutató vizsga különleges színfoltja volt a citerazenekar által előadott cigány dallamok. (Felkészítő tanárok: Dozsnyákné Holló Emese – néptánc, Bárány Adrienn – modern tánc, Orosz Sándor – citera, Sóváriné Bartha Katalin – népzene)

A rajztanszakosok vizsgamunkáiból kiállítás volt az iskola aulájában (tanáraik: Kulcsárné Sípos Julianna, Szunyogh Szilvia).

Óvodások rajzkiállítása nyílt az aulában január 21-én.

Február elején „Itt a farsang, áll a bál” címmel tartottunk zenés, mókás farsangi vetélkedőt, szövegértési versenyt, melyet hosszabb tanulói felkészülés előzött meg a pedagógusok irányításával, útmutatásával. A felkészülésben segítséget kaptak a gyerekek iskolánk könyvtárának vezetőjétől Barna Zsuzsanna pedagógustól. A rendezvényen megelevenedtek a népi hagyományok az „álesküvő”, a busójárás, a „bakfazékolás”, a seprűtánc, valamint az álarckészítés. Iskolánk igazgatója – Balogné Pálfi Gabriella – megdicsérte a részvevőket, értékelte a csoportok teljesítményét és átadta az elismerő okleveleket. Mindenki számára meglepetés volt a „bakfazékolás”. A csoportok minden tagja édességet kapott a bakfazékból. A rendezvény színvonalát emelték a néptáncok és a népi énekek, melyeket iskolánk tanulói adtak elő, valamint iskolánk zenekarának fellépése (felkészítő tanárok: napközi otthon munkaközösség tagjai, Baranyai Nóra és Péntek Tamás, Dozsnyákné Holló Emese, Zelenák Ottó, Sóváriné Bartha Katalin, a feladatlapok elkészítésében segített Márton Attila pedagógus). A vetített videók, zenék, a humoros jelenetek, a záró táncház fokozta a jó hangulatot. Sok gyermek érdeklődött afelől, mikor lesz hasonló rendezvény, és jelezték aktív részvételi szándékukat.

Február 5-én vettünk részt az „Avasi Forgatagon”. Vidáman táncoltak a gyerekek a maguk által készített álarcaikat felvéve. Színes, hangulatos bemutatót láthattak, melybe mindannyian bekapcsolódtunk. Nem maradt el a „bábuégetés”, a tél búcsúztatása. Sikerült a meglepetés-ajándék busóálarccal (, melyet iskolánk tanulói készítettek) Csöbör Katalin országgyűlési képviselőnek örömet szerezni. Az ezt követő napon rendeztük meg intézményünkben a farsangi bált (koordinátora: Márton Attila a DÖK vezető pedagógusa). Szebbnél szebb jelmezekkel, érdekes produkciókkal léptek fel tanulóink. A teljesség igénye nélkül néhányat felsorolva említhetjük meg: a törpéket, a limbó-sztárokat, a retro cirkuszt, az érik a szőlő produkciókat. Természetesen nagy sikere volt a nyitó táncnak (betanító pedagógus: Bárány Adrienn). Hagyomány iskolánkban az SNI napok rendezvénysorozat, melyen rajkiállítás nyílt a benyújtott pályázati alkotásokból Mátyás-mondák címmel. A dicsérő okleveleket, elismeréseket Tóth Sándorné Stregova Katalin tagintézmény – vezető igazgatóhelyettes adta át. Tanulási nehézség, tanulási zavar témában Dr. Farkas Erika pedagógiai szakpszichológus tartott szakmai előadást. A záró napon vetélkedőt tartottunk.

Nagy sikert aratott a gyerekek által dramatizált Mátyás monda: A névnapi jóslat címmel (betanító pedagógus: Kertészné Szkibó Katalin). A szervezők a logopédiai munkaközösség tagjai: Lovasné Trungel Éva, Kiss Gáborné, Luteránné Kovács Krisztina voltak.

Februárban ismét ellátogattak az óvodásokhoz az alsó tagozatban tanító pedagógusok Csonka Lászlóné igazgatóhelyettes koordinálásával. Közösen készítettek álarcokat, szemüvegeket, hajtogatott papírfigurákat a leendő elsősökkel. Iskolánk néhány tanulója jelmezbemutatóval adott ötletet az óvodai farsangi jelmezbálhoz. Az óvodások kitörő örömmel fogadták: A névnapi jóslat című Mátyás monda dramatikus bemutatását.

Rendezvényeink során is tapasztalható, hogy az iskolánk tanulói jól érzik magukat intézményünkben. A szakmai segítségen (logopédiai, pszichológiai, szurdopedagógiai, fejlesztőpedagógiai, művészet oktatási – rajz, ének tánc) túl szeretetteljes légkörben tanulnak. Ezért is ajánlják diákjaink ismerőseiknek, barátaiknak, rokonaiknak, hogy intézményünkben tanuljanak. Az elért eredmények, sikeres életpályák mindezt alátámasztják.

Pedagógiai mottónk:

…Jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat!” (József Attila)

Győrffy László Jánosné,

a Miskolci Herman Ottó Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Munkácsy Mihály Általános és Alapfokú Művészeti Tagiskolájának pedagógusa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában