Helyi közélet

2015.02.09. 09:43

Ha nem lesz híd, kerülhetnek tovább

Abaújvár, Kenyhec - A kivitelezés csúszása miatt elveszhet az abaújvári hídra nyert támogatás.

Abaújvár, Kenyhec - A kivitelezés csúszása miatt elveszhet az abaújvári hídra nyert támogatás.Még 2012-ben nagy örömmel mesélte lapunknak Abaújvár akkori polgármestere, hogy hamarosan megépülhet az a Hernád-híd, amin az észak-abaúji emberek a legrövidebb úton juthatnak el a szlovákiai kenyheci ipari parkba és Kassára. Abaújvár és Kenyhec ugyanis közel 4 millió eurót nyert a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program segítségével. A hídra nagy szükség van, mondta az akkori polgármester, mert Abaújból közel 100 ember jár naponta dolgozni a kenyheci ipari parkba, amit 25 kilométeres kerülővel érnek el, viszont ha a híd megépül, mindössze 6 kilométerre csökken a távolság. A híd építése azonban még a mai napig sem kezdődött el. Pedig sietni kellene vele, mert a támogatási szerződés szerint a kivitelezésnek ez év április 30-áig be kellene fejeződnie. Ha ez nem történik meg, a támogatástól elesnek az önkormányzatok, és a híd csak hiú ábránd marad. De vajon miért késik az építkezés? Ezt kérdeztük Takács Péter Tamás projektvezetőtől, akitől megtudtuk, több oka is van a csúszásnak. Legutóbb az állta az útját a kivitelezői szerződés megkötésének, hogy az ajánlattevők közül az egyik cég megtámadta a közbeszerzési eljárást.

De ha meglesz a szerződés, még akkor is számos probléma merülhet fel. A híd ugyanis természetvédelmi területen épülne, így a természetvédelmi hatóságnak komoly beleszólása van abba, melyik hónapban folynak a Hernádon a munkák.

Észak-Abaújnak már régen hiányzik egy Hernádon átívelő híd, amin keresztül könnyen elérhető lenne a szlovákiai kenyheci ipari park és Kassa is. Évekkel ezelőtt álmodni sem mertek erről, mert a térség kistelepüléseinek nem volt erre pénzük, most pedig, amikor Abaújvár és Kenyhec forrást nyert a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program segítségével, a hosszadalmas közbeszerzési eljárás miatt félő, hogy a kivitelezés mégis meghiúsul.

Új eljárás

A részleteket Takács Péter Tamás projektvezetőtől tudtuk meg. Elmondta: a támogatási szerződést 2014 januárjában írták alá az önkormányzat képviselői. Ezután ugyan kiírhatták volna az első közbeszerzést, de várniuk kellett arra, hogy először megszülessen a kormányközi megállapodás. Az ebben foglalt feltételeket ugyanis a korábban lefolytatott eljárás nem tudta volna teljesíteni. 2014 júniusában ez az akadály is elhárult, az első közbeszerzési pályázat határideje 2014. augusztus végén járt le. Ekkor egyetlen kivitelező adott ajánlatot, ami azonban sokkal magasabb összeget tartalmazott, mint a pályázatban biztosított forrás. Ekkor a projekt lebonyolítói kérvényt nyújtottak be többletforrásra, de a Monitoring Bizottság ezt elutasította. Tehát új közbeszerzési eljárás indult, ennek határideje 2015 januárja volt. Ezúttal 5 ajánlat érkezett, melyek közül egy felelt meg minden feltételnek, tehát nyertest tudtak hirdetni.

Megtámadta

Viszont az egyik ajánlattevő, élve jogával, megtámadta az eljárást. Emiatt még mindig nem köthető meg a kivitelezői szerződés. Meg kell várni, amíg a közbeszerzési hatóság döntést hoz az ügyben, sorolta Takács Péter Tamás. Hozzátette: bizonytalanságot okoz az is, hogy amíg nincs kivitelezői szerződés, addig határidő-módosítást sem tudnak kérni. Pedig a határ­idő szorít, a támogatási szerződés szerint a hídnak április 30-ára el kell készülnie. Ha megkapják az önkormányzatok a határidő-módosítást, akkor legkésőbb június 30-áig kell megvalósulnia a beruházásnak. Van azonban még egy probléma. Történetesen az, hogy a kivitelezésre vonatkozó vízjogi létesítési engedély természetvédelmi szakhatósági előírásokat tartalmaz a megvalósítás időszakára vonatkozóan, amely szerint a természetvédelmi hatóságnak komoly beleszólása van abba, hogy az év melyik időszakában folyik az építkezés. A projektvezető bízik abban, hogy a híd végül időben elkészül, de mint mondta, a csúszás miatt az is előfordulhat, hogy elesnek a támogatástól. Az eddig elvégzett szakmai tevékenységeket már ki kellett fizetniük, ez mindenképpen veszteség lenne, és természetesen az is, ha a híd nem épülne meg.

Nagy kerülő

Pedig erre nagy szükség van, mert Észak-Abaújból közel 100 ember jár dolgozni Szlovákiába. Ők a kenyheci ipari parkban összeszerelő, előkészítő- és finommechanikai munkákat végeznek. Most Abaújvár térségéből 25 kilométeres kerülővel lehet elérni az ipari parkot, de ha elkészül az új Hernád-híd, kevesebb mint 6 kilométer megtételére lesz szükségük. Lapunk úgy tudja, a kivitelezés teljes költsége 3,9 millió euró.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában